A 7 éves kanadai kisfiú bűne mindössze az, hogy kerekesszékben ül. Ezért jó távolra került osztálytársaitól az osztályfotózáson. A világhálón áll a bál, a képeket készítő cég legközelebb meggondolja, mit és hogyan kéne csinálnia.

Egy iskolai fotózás okozott botrányt Kanadában. Egy másodikos osztályt fotózott le a Lifetouch Canada vállalat. A képek teljesen olyanok lettek, mint a világon mindenhol látható sorozatok, egy lényeges különbséggel – írja a The Province.

A képen Anne Belanger kisfia, Miles Ambridge társaitól távol foglal helyet, elektromos székében ülve. A 7 éves kisfiúnak gerinc eredetű izomsorvadása van, ezért tölti napjait kerekesszékben.

A fotón jól látszik, ahogy a kisfiú igyekszik közelebb húzódni az osztálytársaihoz. A Toronto Starnak nyilatkozó édesanya nem is értette, hogyan gondolta a képeket készítő fotós, hogy ez így jó lesz. "Nem tudom megérteni, hogy hogyan lehetséges, hogy a fotós belenézett a kamerába, és azt gondolta, hogy ez így egy jó kompozíció."

Az anyuka a fotót egy megjegyzéssel együtt posztolta a cég Facebook oldalára, ám azok törölték a kínos bejegyzést, adatvédelmi okokból, mivel azon látszott a többi gyerek arca is. A mama ekkor kitakarva újra feltette a képet, az édesapa pedig eljuttatta az iskolaigazgatónak, Tracy Fultonnak.

Az igazgatónő azonnal felvette a kapcsolatot a képeket készítő céggel, ahol először semmi rosszat nem találtak a fotókon, ám sikerült őket meggyőzni, hogy nincs minden rendben a képekkel.

A kisfiú betegsége 13 hónapos korában derült ki, kihat a végtagjaira. Sosem tanult meg járni, de nem befolyásolja az értelmi képességeit. "Nem gondolom, hogy ezt valaki direkt csinálta. Valószínűleg nem gondolt bele, hogy mit csinált. A legnagyobb fájdalmat az jelenti számomra, hogy milyen boldog a képen a fiam" – tette hozzá Don Ambridge. "Ez azért lehet, mert ő még teljesen ártatlan, és nincs tisztában vele, hogy mások, hogyan tudják megbántani" – tette hozzá.

A hatalmas felzúdulás hatására a Lifetouch cég elismerte, hogy a fotó hiba volt, és újra elkészítette a képeket, úgy, hogy Miles egy padon ül a barátaival, miközben valaki hátulról tartja őt.

A Herbert Spencer általános iskola ugyanakkor közleményben tudatta, hogy nem veszik többé igénybe a cég szolgáltatásait, annak ellenére, hogy azok igyekeztek a hibát kijavítani.

Belanger továbbra is úgy véli, a fotó azt tükrözi, ahogy a társadalom a mai napig a fogyatékkal élőkhöz áll, benne van mindaz a megkülönböztetés, ami ellen küzdeni próbálnak a fogyatékkal élők.