Videófelvételen kiabál az örömtől az a brit anya, aki egy hónappal ezelőtt agyonverte kétéves kisfiát, most pedig egy 10 000 fontos nyereményről értesítették. A 25 éves Rebecca Shuttleworth korábban is megvezette a szociális munkásokat, de ezek a pillanatok még inkább bizonyítják érzéketlenségét. Gyerekére a mentősök találtak rá, betört a koponyája, ökölnagyságú repedés volt a gyomrában, nem beszélve a harapásnyomokról. A felvételen pedig örül az asszony, mintha mi sem történt volna.

Miközben a tárgyalását várta, 10 000 fontos (3 400 000 forint) lottónyereményről értesítettek egy gyerekgyilkos anyát, örömét pedig meg is örökítették egy videófelvételen – írta a Dailymail. Rebecca Shuttleworth ujjongott, mikor rájött, hogy barátnője épp most nyert, a szörnyű képkockák pedig csak egy hónappal az után készültek, hogy a 25 éves Shuttleworth agyonverte a kétéves kisfiát, Keanu Williams-et birmingham-i lakásukban.

Élvezzék mindketten a pénzt

Shuttleworth születése óta bántalmazta a kisfiút egészen a gyerek 2011-ben bekövetkezett haláláig. Amikor ez a videó készült, már vádat emeltek ellene. Természetesen vele élt a partnere is Rushmore-ben, Manchesterben, és még mindig az ártatlanságát hangoztatta Keanu halálával kapcsolatban.

A gyermeknek, aki közismert volt mind a rendőrség, mind a szociális munkások körében, 37 sérülése volt, beleértve a harapásnyomokat a testén, betört a koponyája is, és egy ökölnagyságú repedés volt a gyomrában. De annak ellenére, hogy Shuttleworth tudta, hogy fia meggyilkolásával vádolják, felhőtlenül boldognak tűnik a felvételen, mely akkor készült, amikor partnerét arról értesítették, hogy megnyerte a People's Postcode lottót.

Ahogy a videón is látszik, ő maga mutatkozott be Judie McCourt műsorvezetőnek, majd kiabált az örömtől, mikor kiderült, hogy mennyi pénzt is nyertek. Shuttleworth végig egyetértően bólogat a felvételen, mikor Kurstie azt mondja a műsorvezetőnek, hogy a pénzt a lakás felújítására és nyaralásra fogják költeni. McCourt meg valószínűleg elfelejtette, vagy nem tudta, hogy egy állítólagos gyilkossal beszél, mert azt mondta Shuttleworthnak: "élvezzék mindketten a pénzt".

Folyamatosan bántalmazta a fiát

Nem sokkal korábban a boncolás megállapította, hogy az asszony gyerekét, Keanut Williams-et egy bottal vagy rúddal ütlegelték, amibe a kisfiú 48 óra múlva a belső vérzések miatt belehalt. Mentősök találták meg a testét Shuttleworth akkori barátja, a 32 éves Luke Southerton otthonában. Kivizsgálás kezdődött, hogy a gyermekvédelmisek miért nem vették észre a bántalmazást.  A kisfiú sérülései nem izoláltak voltak, hanem anyja folyamatos bántalmazásának nyomai voltak, aki most szembesül a rácsok mögötti élettel. A szociális munkások a hírek szerint azt gondolták az asszonyról, hogy "gondoskodó és megfelelően jó anya". Ez felvet bizonyos kérdéseket a Birminghami Önkormányzat gyermekvédelmi programjáról, ami 2009 óta a "nem megfelelő" besorolást kapta, miután a szociális szervek a gyermekhalálozásokról értesültek.

Az ismert esetek közé tartozik például a hét éves Khíraishaq, aki 2008-ban éhen halt. A múlt hónapban az osztályt a saját munkatársai nevezték el "teljes káosznak". Hétfőn Jane Held, a Birmingham-i Gyermekvédelem vezetője azt nyilatkozta, hogy a gyermekvédelem, az orvosok és a rendőrség is "rengeteg lehetőséget hagyott ki a beavatkozásra". Birmingham bírósága szerint Shuttleworth "rossz néven vette" Keanu létezését a születésétől kezdve. Az anya a gyereket – aki egyébként az apjával élt – csak egy akadálynak látta az életben, mert miatta nem élhetett úgy, ahogy szeretett volna.

Kijátszotta a szociális munkásokat

Christopher Hotten ügyész szerint a nő a gyermekkorát az alkoholista anyjával töltötte, így "jelentős tapasztalata volt a gyermekvédelmi rendszer működéséről". Keanu születése után megkapta a teljes támogatást az egészségügyi és szociális munkásoktól, ezért figyelmes és jó anyának állította be magát. Visszaköltözött Birminghambe, mikor Keanu 15 hónapos volt, és új kapcsolatot kezdett Southerthonnal. Hotten azt mondta, Shuttleworth arra használta az ismereteit a gyermekvédelmi rendszerrel kapcsolatban, hogy "manipulálja a szociális munkásokat, tanárokat, orvosokat, és a szakembereket, akik kezdték azt hinni róla, hogy ő egy megfelelő és gondoskodó anya". Azt hazudta például, hogy a kisfiú az óvodában szerezte a zúzódásokat, mert gyakran elesik.

Az asszony 2010 decemberében Keanut kórházba vitte, mert megégett a kicsi lába, amelyről azt állította, hogy az ágy melletti radiátor okozta. Egy hónappal később a mentősök a kisfiút holtan találták a Ward End nevű külvárosban. A pár hívta a segélyhívószámot, azt állították, hogy a gyereknek szívrohama van. Az ügyész azt mondta a bíróságnak, hogy Shuttleworth azt remélte, hogy a kisfiú jobban lesz, és csak akkor hívta a mentőket, amikor rájött, hogy menthetetlen.

Caroline Mars főfelügyelő, aki a vizsgálatot vezette a West Midlands-i rendőrségnél, azt nyilatkozta: "A múltban azt mondtam rá, hogy egy szörnyeteg, és talán most is kiállnék ezért." A hatóság nem akarta kommentálni a dolgot a felülvizsgálat befejezése előtt. Luke Southertont felmentették a gyilkosság, halált okozó testi sértés alól, de hétfőn elítélték kegyetlenség miatt, hat hónapos próbaidőre. Shuttleworth-öt kedden életfogytig tartó börtönre ítélték, legkorábban 18 év múlva szabadulhat.