Az angol Helen Gillespie most harmincéves, és már tízéves kora óta fogyókúrázik. A beteges fogyókúra eredményeként ma inkább egy aszott és csontsovány öregasszonynak néz ki, akinél teljesen kimaradt a pubertáskor, és mellei sem nőttek meg.

Helen Gillespie gyerekként annyira félt a felnőtté válástól, hogy drasztikusan korlátozni kezdte kalóriabevitelét, hogy azzal késleltesse a pubertáskort. Persze az étkezési zavar miatt mára már nem fiatalabbnak, hanem sokkal idősebbnek, egy törékeny öreg nőnek néz ki – írja a Daily Mail. "Az orvosok szerint a csontjaim olyan állapotban vannak, mint egy 70 éves nőnek. Annyira gyengék, hogy 14 éves koromban egy sima eséssel a csuklómat is eltörtem. Sokáig úgy néztem ki, mint egy kisgyerek, de mára már inkább úgy érzem magam, mint egy öreg néni" – mondta a skóciában élő Helen Gillespie.

Helen Gillespie most 38 kilogrammot nyom, de 15 éves korában volt, hogy testsúlya alig haladta meg a 28 kilót. Akkor négy hónapot töltött kórházban, de amint hazaengedték, újra fogyókúrázni kezdett, és az egész kezdődött elölről. Húsz évig a kórház és otthona között ingázott, és amit felszedett magára a kórházban, azt otthon leadta. Mivel az elmúlt húsz évét szinte végig kórházban töltötte, ezért egy iskolát sem tudott rendesen befejezni, semmi végzettsége nincsen.

A nő szerint részben az okozta problémáját, hogy azt érezte, szülei túl sokat várnak el tőle, ő pedig mindig arra törekedett, hogy mindenben tökéletesen teljesítsen. „Csak mostanában ébredtem rá, hogy nem a szüleim tehettek mindenről, hanem én. Folyamatosan arra vágyom, hogy dicsérjenek, szeressenek és ragaszkodjanak hozzám, és mindig attól rettegtem, hogy kifogásolják majd minden tettem. A súlyom volt az egyetlen olyan dolog, amit képes voltam kontrollálni, és a fogyás egy olyan valaminek tűnt, amiben »tehetségesnek« éreztem magam, más lányok pedig csodáltak érte" – mondta a nő.

Ahogy Gillespie idősödött, egyre jobban megrémült a rá háruló felelősségtől: „a barátaim elkezdtek pasizni, én viszont még mindig kislánynak éreztem magam. Az egész nagyon ijesztő és idegen volt számomra, és képtelen voltam azonosulni ezzel. Rájöttem, hogy borzasztóan félek felnőni, félek a kapcsolatoktól, a felelősségtől és az elvárásoktól. Rá kellett magam venni arra, hogy felnőjek végre, ami fájdalmas volt, mert még nem álltam készen. Legszívesebben örökké ártatlan gyerek maradtam volna."

A nő félelmei miatt kialakult anorexia következménye nem csak a drasztikus súlyveszteség volt, de az is, hogy gyakorlatilag teljesen kimaradt nála a pubertáskor, az első menzesze is 26 éves korában jött meg. Mellei sosem nőttek meg, ezért olyan protézist hord, amit azok hordanak, akik masztektómián estek át, de állítása szerint ettől legalább valamennyire nőnek érzi magát. Gillespie szeretne egyszer férjhez menni és gyerekeket szülni, viszont még most sem képes korának megfelelően étkezni, mivel csak fele annyit eszik, mint egy 2-3 éves gyerek.