Botrányt okozott, hogy egy pesti élelmiszerbolt előtt elesett néninek egy főnöki utasítás miatt nem hívhattak mentőt az ott dolgozók. A hírt azonban cáfolta az üzletvezető a Velvetnek, szerinte nincs ilyen utasítás, sőt ők sokszor hívnak mentőt-rendőrt, ha szükséges. Kamerás felvételekkel is bizonyítani tudják, hogy az egyik ott dolgozó először egy rekesszel segített a hölgyön, majd miután kifizetett egy beszállítót, kiment volna mentőt hívni. Ekkor mások azonban már hívtak. A jogász szerint felvetődik a segítségnyújtás elmulasztása, amiért nem lehet főnöki utasítással takarózni.

A belvárosi Sas és József Attila utca sarkán, az Erzsébet tér közelében a napokban elesett egy idős nő. A bal lábfeje furcsán állt, "meg jajongott is". Az ott lévő Roni abc-ből kihoztak neki egy rekeszt, hogy arra üljön le, de mást nem tettek az alkalmazottak. Egy tipikus budapesti történet kezdődött így, ami a Jzsfkzm tumblren járta be az internetet, először a Cinket. A blogger maga észlelte a hölgy fájdalmait, majd amikor betért a boltba, ezt az beszélgetést hallotta meg az eladók között: "Mi legyen, kérjük meg őt, hogy hívjon mentőt?" "Aha."

Kiderült, hogy az abc alkalmazottai nem hívhatták ki a mentőt, mert ez a vezetői utasítás. Csak akkor intézhetnek segélyhívást, ha az üzlethelyiségben történik valami (a mottónak megfelelően: "Mindent a kedves vevőinkért"). A poszt írója hívott végül mentőt, az alkalmazottak meg nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy van-e bennük emberség.

Megkerestük a Roni ABC Kft.-t a honlapjukon megadott elérhetőségen, valamint Lányi Veronika ügyvezetőt is, aki szerint "nincs ilyen utasítás, nem is volt". Hozzátette, "nagyon sokszor kell rendőrt és mentőt hívnunk, meg is tesszük", kapcsolatban is állnak a szervekkel. Szerinte ugyanakkor furcsa az a gyakorlat, hogy mindenért ők a felelősek, ami közterületen történik: "gyakorlatilag ott tartunk, hogyha valaki tüsszent az utcán, akkor azért is mi vagyunk a felelősek, és nekünk kell intézkedni" – panaszkodott a Velvetnek.


Nagyobb térképre váltás

A történetet a következőként mondta el az ügyvezető: "Kamerafelvételünk van az egészről. Gyakorlatilag annyi látszik az egészből – én magam megnéztem –, jön egy idős hölgy az utcán, megbotlik. Odaérkezik egy nő és egy férfi, felsegítik, az egyik bejön az üzletbe, szól az üzletvezetőnek, hogy menjen ki és hívjon mentőt, és közben kér a kollegámtól egy ládát. Kiviszik a ládát, ráültetik a hölgyet és otthagyják. Öt perc múlva – mert megvan a kamerán az időpont –, miután a kollegám befejezte a kifizetést, kimegy, hogy megnézze, mi történt és mentőt hívjon. Addigra már egy teljesen idegen harmadik személy hívja a mentőt."

Szerinte egy mentőhívás olyan dolog, ami előtt tájékozódni kell alaposan a sérült állapotáról, és a kollegája különben is egy beszállítót fizetett ki éppen, ezért telt el öt perc, amíg újra kiment a hölgyhöz. "A mentőt hívó személy nem is beszélt a kollegámmal" – fűzte hozzá.

A szemtanú kitart az utasítás léte mellett

Az említett tumblres szemtanú a Velvetnek e-mailben azt írta, beszállítót nem biztos, hogy látott, viszont két eladót igen. Szerinte a boltban valóban a következő beszélgetés zajlott le közte és a pénztárosok között: "'Mi legyen, kérjük meg őt?' – 'Aha.' – Erre rákérdezek. 'Hát arra, hogy hívjon egy mentőt, mert mi nem hívhatunk, ha nem az üzletben történik a baj.'" A férfi ekkor kirohant, mentőt hívott, majd visszament beszélni az eladókkal. Ekkor már kijöttek a szomszédos kozmetikából, mert kiderült, "hogy a néni a kuncsaftjuk", ők kezdték el ápolgatni. A tanú szerint érezhető volt, hogy az alkalmazottakat zavarja a helyzet, aggódnak a néniért, de az állásukat is féltették.

Az ügyről megkérdeztük Bánáti János büntetőügyekre szakosodott ügyvédet, aki a konkrét ügyben nem kívánt a részletek ismerete nélkül állást foglalni. Annyit azonban elmondott, hogy egy főnöki utasítás nem mentesítheti az alkalmazottat a segítségnyújtás alól, így ha eljárás indul az ügyben, a mentők kihívását elmulasztó dolgozók vonhatók felelősségre. Az utasításra (pontosabban parancsra) cselekvés csak a fegyveres erőknél működő védekezés, ebben az esetben sem zárhatja ki a büntethetőséget – tette hozzá Bánáti.