A 26 éves Ahmed Samir Assemet homlokon lőtte egy mesterlövész, miközben ő épp felvételt készített az egyiptomi véres eseményekről. A Telegraph az esetről egy videót tett közzé, de annak eredetisége megkérdőjelezhető.

Saját halálát videózta le egy fiatal egyiptomi fotós – írja a Gawker. A 26 éves Ahmed Samir Assem egyike volt annak az ötvenegy embernek, akiket hétfőn meggyilkoltak, amikor az egyiptomi katonák lőni kezdték az összegyűlt tömeget a Köztársasági Gárda székháza körül. Ellentétben a többi áldozattal, akik közül sokan a bukott elnök, Mohamed Murszi támogatói voltak, Ahmed az egyiptomi Al-Horia Wa Al-Adala újság fotósa volt.

A videó eredetisége megkérdőjelezhető

Hogy pontosan mi is történt hétfőn, az még mindig vita tárgya. Murszi támogatói szerint a hadsereg tüzet nyitott a békés tüntetőkre, miközben a hadsereg azt állítja, hogy a tüntetők megrohamozták az épületet. Függetlenül attól, hogy melyik verzió valós, a Muzulmán Testvériség elkezdte használni ezt a videót annak bizonyítására, hogy a mesterlövészek a háztetőkről lőtték le az ártatlan civileket.

Assem néhány kollégája megerősített a fotós halálát.  „Körülbelül reggel hat órakor egy ember jött be a központba egy véres kamerával, és azt mondta, hogy egy kollégánk megsebesült" – nyilatkozta Abu Zeid, aki egy mérföldnyire, a Rabaa al-Adawiya mecset mellett dolgozott az eset történtekor.  „Egy órával később kaptam a hírt, hogy Ahmedet homlokon lőtte egy mesterlövész, miközben filmezte vagy fényképezte azt, ami az épület körül történt."

A Telegraph azt írta, Assem videójának eredetijét nem tudták megszerezni, ezért megkérdőjelezhető az eredetisége. A fotós testvére viszont azt mondta, hogy a húszperces felvételt Assem készítette hétfőn, mielőtt meghalt, és a felvételen látszik, hogy „egy katona tüzel a tüntetőkre egy háztetőről. Aztán a katona Assem felé fordítja a puskáját, és a filmfelvétel hirtelen megszakad."