Chris Hadfield az űrhajózásért rajongó gyerekek kedvence nemrég visszatért a Földre, de nem kell attól tartani, hogy visszatérésével megszűnnek a nemzetközi űrállomás érdekes mindennapjait bemutató videók. Kolléganője, Karen Nyberg most például azt mutatta meg, hogyan most hajat.

Az űrben a gravitáció hiánya miatt a leghétköznapibb dolgokból is érdekes szertartások lesznek, mint például a hajmosásból. A vízcseppek ugyanis lebegnek mindenfele, nem kifejezetten szeretnének a hajon maradni, ezért kimosni is nehéz a koszt a hajból, ahogy az Karen Nyberg űrhajós nemrég posztol videójából kiderült.

Nyberg bemutatta, hogyan szokta megmosni a haját, és hát az egész videó nagyon szórakoztató, többek között azért, mert pont úgy áll az űrhajós haja az égnek a gravitáció hiánya miatt, mint a troll babáknak.

Az űrhajósok napi rutinját a nemrég a Földre visszatért, Chris Hadfield sztárűrhajós tette nagyon népszerűvé azzal, hogy egy rakás olyan videót készített, amikben azt mutatja be, hogyan élik az űrhajósok a mindennapjaikat.

Hadfield azért is lett nagyon népszerű, mert a rajongói kérésére is hajtott végre kísérleteket. A közösségi tevékenységét a kanadai űrügynökség koordinálta alapvetően, nagyjából előre meg is tervezték, milyen kísérleteket fog végezni, de az egyik legnépszerűbbet egy rajongója javasolta, hogy mutassa meg, mi történik, ha az űrben kicsavarnak egy vizes törölközőt.

De az olyan hétköznapi dolgokat is megmutatta, hogy például hogyan mos fogat egy űrhajós. Ebből a videóból többek között az derült ki, hogy az űrben mindenki lenyeli a fogkrémet.

Az űrben olyan dolgok sem maguktól értetődőek, mint az alvás, hiszen, ha nem rögzítik, a test szabadon lebeg a súlytalanságban. Viszont nem muszáj fekve aludni, kb. bármilyen testhelyzetben kényelmesen lehet, Hadfield természetesen erről is készített videót.

A kabinban függőlegesen alszanak, de ha lekapcsolják a világítást, és becsukják a szemüket, a súlytalanság miatt nem tudják megmondani, hogy milyen pozícióban vannak, így könnyen el tudnak aludni a falhoz rögzített hálózsákjaikban.

Azt is bemutatta, hogyan borotválkoznak reggel a férfiak. Az űrben jobb dolguk van, mint a nőknek a hajmosással, a borováltkozás viszonylag egyszerű feladat, már a többivel összehasonlítva.

Ha önt is érdeklikd a mindennapok az űrben, akkor nézegesse a kanadai űrügynökség videóit, rengeteget talál belőlük!