Előbb a tervezőgrafikát tanulta meg anélkül, hogy iskolába járt volna, aztán 365 nap alatt profi táncost képzett magából a San Franciscó-i Karen X. Cheng. A kaliforniai nő kezdetben csak a YouTube-ot hívta segítségül, később azonban már táncórákat is vett, hogy megtanuljon jól mozogni. A fejlődéséről videót is készített.

Közel nyolcszázezres megtekintésnél tart a YouTube-on az a videó, amit egy San Franciscó-i nő készített arról, hogyan tanult meg profin táncolni 365 nap leforgása alatt. Honlapján Karen X. Cheng azt írja: többen azt hiszik, hogy már évek óta képzi magát, pedig egy évvel ezelőtt még az alapokat sem tudta. "A titok mindössze annyi, hogy mindenhol gyakoroltam. A buszmegállóban, a boltban, miközben a soromra vártam, sőt még a munkahelyemen is – miközben a jobb kezemmel az egeret használtam, addig a ballal gyakoroltam az apróbb mozdulatokat. Nem kell évekig keményen edzened azért, hogy táncossá válj. Mindössze el kell kezdened a gyakorlást, és egy idő után egyre többet és többet akarsz majd belőle" – írja a Cheng, és hangsúlyozza: nem kell mindig órákat gyakorolni, elég, ha az ember kihasználja az ötperceket. Ő végig főállásban dolgozott, ami mellett napi egy-két órát gyakorolt, a 365 nap alatt összesen körülbelül 500 órát.

Tűzzünk ki elérhető célokat, vegyük fel a gyakorlást

A Microsoft egykori munkatársának kezdetben fogalma sem volt arról, hogyan éri majd el a célját – miszerint olyan jól szeretne táncolni, hogy bekerülhessen egy Coca-Cola reklámba –, de belekezdett, és meg is örökítette, hogyan haladt. Chengnek nem ez az első nagyobb vállalkozása: autodidakta módon, hagyományos képzés nélkül tanulta meg a tervezőgrafikát is fél év alatt úgy, hogy azután el is tudott helyezkedni a szakmában.

A Jezebelre is felkerült San Franciscó-i nő szerint a folyamatos gyakorlás és a nagy végcél mellett arra is érdemes figyelni, hogy kisebb, telesíthető feladatokat is kitűzzünk. Eleinte például napi öt perc gyakorlást, amit aztán idővel növelhetünk igényeinknek megfelelően. Sokat segíthet, ha a videóra vesszük a gyakorlást, a felvételt visszanézve ugyanis olyan hibákat is észrevehetünk, amiket a tükörben nem. Aztán persze ezeket csiszolni kell. Fel is írhatjuk, mennyit és mit gyakoroltunk, és mik a kitűzött célok – így könnyebben követhejtük eredményeinket.

A YouTube-on fellelhető oktatóvideók is sokat segíthetnek – írja Cheng, és azt javasolja a tanulni vágyóknak, hogy nézzenek meg mindenféle stílusról, műfajról készült táncos videót, majd válasszák ki azt, amelyik a leginkább közeláll hozzájuk, és annak kezdjenek neki. És persze ott van a tánciskola is, aminél szintén azt ajánlja, hogy lehetőség szerint több műfajjal ismerkedjünk meg, és ha megtehetjük, járjunk magántanárhoz. Ő például járt, és bár nem volt olcsó, sokkal gyorsabban fejlődött a tánctanárok segítségével.