A 27 éves brit nő füléhez szállt egy légy Peruban, már a hazafelé úton kínzó fejfájás gyötörte, másnap pedig folyadék szivárgott a füléből, ráadásul hangokat is hallott. A kórház sürgősségi osztályán megvizsgálták a fülét, és kiderült, hogy nyolc nagyobb csavarféreg légy rakta le petéit a nő hallójáratánál, 12 mm mélyen a bőrében.

Azt, hogy az emberben élősködők élhetnek, és azok mindenféle kárt okozhatnak, nemcsak a Dr. House, vagy más kórházas sorozat forgatókönyvírói találják ki. A 27 éves Rochelle Harris Peruba ment nyaralni a barátjával, de a visszaúton iszonyú fejfájás kezdte gyötörte, hangokat hallott, ráadásul másnap a füléből valamilyen folyadék szivárgott. Az orvosok azt hitték, fülgyulladása van, de kiderült, hogy egy húsevő féreg költözött a fülkagylójába, ami aztán petéket rakott le. A sebészek eltávolították az élősködőket, a 27 éves nő pedig teljesen felépült – többek közt erről is szól a Discovery Channel dokumentumfilmje, a Bugs, Bites and Parasites (Trópusi betegségek nyomában).

Karcoláshang

A 27 éves brit nő a perui nyaralásból hazafelé a repülőúton néhány órán belül kínzó, nyilalló fájdalmat érzett az arcüregében, és karcoláshoz hasonlító hangokat hallott. Másnap reggel arra ébredt, hogy a párnájára valamilyen folyadék szivárgott, feltehetően a füléből. Problémájával a Royal Derby kórház sürgősségi osztályára ment.

Az orvosok kezdetben fülgyulladásra, illetve elfertőződött szúnyogcsípésre gyanakodtak, majd a fül-orr-gégészek alaposan megvizsgálták Harris fülét. A hallójáratban egy kisebb lyukat találtak, amit tovább vizsgáltak. Így találtak rá a körülbelül 12 mm mélyen élő húsevő férgekre, amik már lerakták a petéiket, és amikből kikeltek a férgek – ezeket a hangokat hallotta a 27 éves nő.

"Az édesanyám megkérdezte, látja, hogy az mi? És az orvos azt mondta, ha nem bánja, inkább beszélek a gyakornokok vezetőjével, mielőtt bármit is mondanék. Az anyám erre azt mondta, kérem, mondja el nekünk, és aztán az orvos azt mondta, férgek vannak a fülemben. Azonnal sírni kezdtem. Azt gondoltam, hogy ez nagyon, nagyon komoly" – mondta Rochelle Harris, és hozzátette, nagyon félt, főleg amiatt, hogy vajon az agyát is elérték-e.

Az orvosok azonnal átnézték az agyát, hogy megnézzék, meddig fúrták be magukat a férgek, hogy pontosan hány darab élősködővel állnak szemben, és hol bújkálnak. Fennállt a veszélye, hogy agyhártyagyulladást okozhatnak, végzetes vérzést, vagy részleges, illetve teljes arcbénulást is. A szakemberek olívaolajat fecskendeztek a férgekre, azzal próbálták elpusztítani azokat, hiába. A férgek az olívaolajos kezelést túlélték, így másnap a sebészek nekiálltak mikroszkóppal megnézni, mi is van a lyukban. Kukacok tömegét találták az üregben, összesen nyolc nagyobb férget találtak, és rengeteg kicsit. A laborvizsgálatokból kiderült, hogy a féreg csavarféreg légy fajta. A nő később emlékezett arra, hogy amikor Peruban sétált, és bogarak közt ment át, volt egy légy, amelyik a fülébe szállt, de akkor ezt nem gondolta különösebben érdekesnek.