James Sillcock vidám srác volt, az életét 16 éves koráig egész tökéletesnek tartotta, leszámítva, hogy kissé pattanásos volt az arcbőre. Erős gyógyszert kezdett szedni rá, 18 éves koráig folytatta a kúrát, de a kedélyállapota annyira leromlott, hogy abba kellett hagynia. 26 éves korára odáig juttatta a gyógyszer utóhatása, hogy egy dokumentumfilm után öngyilkos lett. A film egy gyógyszer miatt öngyilkos férfiről szólt.

A 26 éves brit James Sillcock megfojtotta magát pár nappal azután, hogy megnézett egy dokumentumfilmet egy hasonló esetről – írja az SWNS. James Sillcock esete annyiban furcsa, hogy mentális állapotát egy gyógyszer, egy pattanások ellen kifejlesztett bikaerős antibiotikum okozta. Ő 16-18 éves kora között szedte, és azért hagyta abba, mert szorongani kezdett, kimerült volt és homályos volt a látása. A családja csak fokozta ezt, mondván a gyógyszer sose fog kiürülni a szervezetéből. Sillcock a következő nyolc évben mentális zavaroktól szenvedett.

A Roaccutane nevű szerről a BBC készített egy dokumentumfilmet Dying for Clear Skin (Meghalni a tiszta bőrért) címmel, amiben elbeszélték a 24 éves Jesse James halálát. Ő a szer által okozott lelki zavarok miatt lett valószínűleg öngyilkos. Tíz napra rá Sillcock apja holtan találta szobájában már 26 éves fiát.

Tehetetlenség, szorongás, cafatok

James Sillcock egy húszoldalas üzenetet is hagyott. Ebben tökéletesnek írta le a gyógyszer előtti életét, ami után viszont csak "cafatok" maradtak belőle. "Sosem álmodtam volna róla, hogy a Roaccutane szedése 2002 nyarától, tíz évvel ezelőtt azt a pokolot hozhatja rám, amit hozott, teljesen átalakítva a világomat és cafatokban hagyva azt" – írta búcsújában. Hozzátette, azóta minden napját "szenvedésben, tehetetlenségben, kétségbeesésben és önsajnálatban" élte le. Családja megerősítette ezt: az utóbbi években a fiú bezárkózott, elvesztette a barátait és egyedül élt és dolgozott online pólóboltjában. Apja az említett dokumentumfilm után meg is kérdezte: "Vannak neked is ilyen sötét gondolataid?", de nem kapott választ.

Nagy-Britanniában most megjelentek olyan hangok, miszerint be kéne tiltani a gyógyszert. Az SWNS szerint 2010 és 2011 között, egy év alatt kilenc öngyilkosságot írtak a Roaccutane számlájára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái száz öngyilkosságot kötnek összesen a szerhez, illetve 720 pszichiátriai panaszt. Külön weboldalt is szenteltek aktivisták az ügynek, egy lány pedig a Youtube-ra tette fel a változásokat hétről hétre.

Roche: az akne depresszál

A gyártó Roche 2009-ben kivonta a szert az Egyesült Államokból, gazdasági okokkal magyarázva a lépést. A betegtájékoztató szerint tízezer emberből egynél fordulhat elő hasonló mentális probléma. Érdekesség, hogy egy bélgyulladást kapott Roaccutane-szedő ember 2010-ben 25 millió dollárnyi (5,6 milliárd forintnyi) kártérítést kapott a Roche-tól.

A cég szóvivője közölte, a vállalat azon van, hogy minél biztonságosabb termékeket dobjon piacra. "A Roaccutane (izotretinoin) nagyon sok aknétól szenvedő ember életét változtatta meg, de ahogy a legtöbb gyógyszernek, úgy ennek is vannak mellékhatásai" – mondta a szóvivő. Hozzátette, ők is hallottak az összefüggésekről, amiket ugyan még nem sikerült bizonyítani, de aki hangulati ingadozást észlel a szedés közben, azonnal forduljon orvoshoz. Azt is elmondta, a British Medical Journal orvosi szaklap 2010-es kutatása szerint az aknésok jóval nagyobb arányban fordulnak az öngyilkosság felé. Az izotretinoinos kezelés után is magas marad az öngyilkossági hajlandóság, de a szóvivő szerint ez is a pattanások miatt alakult ki a betegekben.