Az egyik legjobb állapotban fennmaradt múmiák hajszálainak elemzéséből arra jutottak a tudósok, hogy kokalevéllel és sörszerűséggel drogoztattak be fiatalokat, hogy áldozatként mutathassák be őket. Az argentin és chilei határ közelében megtalált gyerekekkel körülbelül ötszáz évvel ezelőtt végezték el a szertartásokat.

1999-ben fedeztek fel három gyereket az Andokban Argentínában, akiket a feltételezések szerint áldozatként mutattak be az inkák. A capacochának nevezett rituálénak az volt az egyik elmélet szerint a célja, hogy félelmet gerjesszenek az egyre növekvő Inka Birodalom tagjaiba, hogy ezzel irányítás alatt tudják tartani őket. A hajukból vett minták alapján most arra jutottak a kutatók, hogy mindhármukat bedrogozták, alkoholt itattak velük, hogy eltompítsák őket már jóval a haláluk előtt. A mennyiségek különösen egy tizenhárom éves lányban voltak nagyon, akit Jégszűznek is neveznek, valószínűleg azért, mert ő mutatta a legtöbb ellenállást.

A vizsgálatokat a Bradford Egyetemen végezték. A tudósok szerint a lánnyal kokalevelet rágcsáltattak, és kukoricából készült sörszerűséget itattak, hogy könnyebben el tudja viselni a hegyekben uralkodó hideget. A halálát az is siettethette, hogy ezektől aztán valószínűleg kevésbé remegett. A leletek szerint nem bántalmazták őket. A papok valószínűleg megvárták, amíg elájultak, és csak utána helyezték őket a sírhelyekben. Az áldozatok mellett rengeteg megmunkált aranyat, ezüstöt és kagylóból készült szobrot, ruhaanyagokat, és étellel megpakolt cserepeket találtak. A tudósok szerint hatalmas megtiszteltetésnek számíthatott a kiválasztás.

A lányt egyébként keresztbe tett lábakkal, előre bukott fejjel találták meg, a kezei az ölében pihentek. Ő volt hármuk közül a legidősebb. A szájában még mindig vannak kokalevelek. "Valószínűleg rengeteg rituálén kellett átesnie. A kokalevél és alkohol fogyasztását végig figyelték és irányították. A tény viszont, hogy az utolsó heteiben a többiekhez képest meg kellett emelni a mennyiségeket, arról tanúskodik, hogy élete vége felé nagyobb szükség volt arra, hogy lecsillapítsák" - nyilatkozta dr. Andrew Wilson, a Bradfordi Egyetem kutatója, aki elmondta azt is, hogy az eredmények szerint egy évvel a feláldozás előtt elkezdték a lány kezelését.