Hogy képet kapjunk a londoni zsírhegyválságról, elég ha annyit ideírunk: egy bébibálna vagy egy emeletes busz méreteivel vetekedett az a gusztustalan zsírhegy, amit a város egyik főgyűjtőjében találtak. Tíz nap ment rá az elbontására, a felelősök a felelőtlen lakosok.

London történetének talán legundorítóbb felfedezését tették csatornatisztító munkások – írja a Daily Mail. Ugyanis egy főgyűjtőben, a föld alatt egy emeletesbusznyi méretű, hatalmas megdermedt zsírtömböt fedeztek fel. A dél-londoni Kingston városrésze alatt talált borzadály vécépapír, törlőkendők, zsír és egyéb üledékek visszataszító elegye. A dugulást okozó zsírhegyet azok az emberek okozzák, akik lusták elvinni a fáradt olajat és zsiradékot a gyűjtőbe, inkább a vécébe öntik azt.

Ráadásul London egyik legzöldebb kerülete alatt található a monstrum, amely azzal fenyeget, hogy szennyvízzel árasztja el az idilli negyedet. "Soha nem láttunk még egy darabban egy ilyen nagy, egyben megszilárdult zsírtömböt, ami eltömítette volna a csatornát" – hüledezett a Mailnek Gordon Hailwood, a Thames Water vízművek szakembere. Nem is cicózott a jelzőkkel, a "brit történelem legnagyobb ilyen hegyének'" nevezte a felfedezést. A tömböt amúgy 15 tonnásra saccolták (összehasonlításul ez a bálnabébi is 15 tonnás).

A bálnaméretű zsírblokádot akkor fedezték fel, amikor a fél környék panaszkodni kezdett rá, hogy nem tudják lehúzni a vécét. Ekkor találták meg a vízmű emberei a probléma forrását. Tíz éjszakába került, mire masszív vízsugárral lebontották a hegyet. A teljes munkálatsor azonban hat hetet is igénybe vehet. Most arra kérik a lakosokat, hogy a kendőket és a zsírt se dobálják és öntsék a vécékbe.