A 82 éves férfit és a 41 éves fiát Vietnam belső részén találtak meg, miután elmenekültek a falujukból a vietnami háború idején. Az idősebb férfi tudott még egy kicsit kommunikálni egy kevésbé elterjedt nyelvváltozaton, de a fia csak néhány szót ismert. Ho Van Thanht utoljára akkor látták, amikor berohant a fák közé a csecsemővel, Ho Van Langgal, miután egy bomba robbant a házukban, megölve a feleségét és két másik gyerekét még 1973-ban - számolt be a Dan Tri nevű újság.

Akkor fedezték fel a faházukat, amikor az egyik környező faluból ketten 40 kilométerre is bekalandoztak a fák közé, hogy tüzelőt találjanak. Mindezt azonnal jelentették a hatóságoknak, akik szerdán újra felkutatták őket. Az apa-fiú páros egyébként nemcsak vadászott, hanem zöldségeket is termesztett, így sikerült a túlélniük a kemény és kíméletlen környezetben. Semmi kapcsoltuk nem volt a világgal. A kis közösséget nagyon megrázta a férfiak megtalálása, azt hitték ugyanis, hogy régen meghaltak. "Senki nem gondolta volna, hogy negyven évig is elélhetnek elszigetelve a dzsungelben, ahol nagyon kemény az élet" – nyilatkozták.

Van Thanh, az apa, aki egyébként észak-vietnamiként harcolt, hátrahagyott még egy fiút, Ho Van Trit. "Az apám nagyon gyenge, az orvosok vigyáznak rá, viszont a testvérem remek állapotban van annak ellenére is, hogy nagyon vékonynak tűnik" – nyilatkozta. Ő hathónapos volt, amikor a férfi  elmenekült. Az apát kórházban kezelik Quang Ngaiban, a fiúra pedig az unokaöccsük figyel, Ho Ven Bien. "A nagybátyám nem sokat ért abból, amit mondanak neki, nagyon szomorú, nem akar se enni, se inni" – mondta Bien. Mint említették, tudják, hogy vissza szeretne szökni a dzsungelbe, ezért nagyon figyelnek rá.