Egyre jobban felkavarják az állóvizet az újabb és újabb netes zrikálás miatt öngyilkosságba menekülő tinik. Most az Ask.fm közösségi oldalt vették heves tűz alá, főleg azután, hogy azt állítják, egy 14 évesen magát felkötő lány saját magának küldte a zaklató üzeneteket.

Hannah Smith esete már a sokadik abban a sorban, hogy egy tinilányt a halálba kergetnek a cseszegetések (bullying). A 14 éves lány esete azonban eltér az eddigi szomorú történetektől: az Ask.fm nevű közösségi portálon kezdték el piszkálni, ami miatt felkötötte magát. Ezután a lettországi központú Ask.fm a bírálatokra azt a választ adta: a lány saját magát bántotta, hisz az ő IP-címéről érkeztek a trollkodó beszólások – írja a Daily Mail.

"Hannah egy olyan 14 éves lány volt, akit zrikáltak, és emiatt öngyilkos lett. Az Ask.fm megpórbálja védeni a saját hátát Hannah lejáratásával. Ez gusztustalan" – nyilatkozta a lány apja, David. Az Ask.fm márpedig kitart amellett, hogy a lány gépéről érkezett a trollüzenetek 98 százaléka, mindössze négy üzenet jött más computerről. Az apa azt is fájlalja amúgy, hogy az Ask.fm még csak fel sem vette vele a kapcsolatot, bár a cég annyit megtett korábban, hogy késznek mutatkozott arra, hogy kiadja a zrikálók adatait.

Azóta kiderült, egy 16 éves belga fiú küldött lejárató üzeneteket a lánynak. A személyazonossága jogi okokból nem hozható nyilvánosságra. A fiú most attól tart, börtönbe kerülhet tettéért. "Egy nappal azelőtt, hogy meghalt, egy csomó zaklató üzenetet küldtem neki, hogy legyen rákos, ölje meg magát stb. Nem gondoltam, hogy ez ennyire messze elmenne" – írta egy másik portálon.

Kérdezz! Felelek

Az Ask.fm olyan közösségi oldal, ami egymásnak feltehető kérdésekre építi működését. Van olyan lehetőség rajta, hogy az ember anonim maradhat, ergo utat nyitnak a trollkodásnak és zrikálásnak a névtelen beszólogatási lehetőséggel.

David Smith azonban közölte, neki már mindegy, hogy megtalálta a fiút, nem akarja börtönbe küldeni, a célja most már az internet biztonságosabbá tétele. Az Ask.fm alapítóinak, Ilja és Mark Terebinnek az édesanyja szerint azonban otthon kéne kezdeni a kritikákat, magyarán a szülőknek kéne jobban odafigyelni a saját gyerekükre. "Én aggódnék, ha a gyerekem sokat lenne online" – mondta Ludmilla Terebin.

Az Ask.fm-et ért támadások amúgy nem újkeletűek. Az utóbbi időszakban egy brit és két ír lány öngyilkossága is az oldalon őket ért zaklatások számlájára írható. A 60 millió tagot számláló oldal ellen már David Cameron brit kormányfő is fellépett, megkérve a szülőket, tiltsák meg gyerekeiknek a használatát.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-111 telefonszámot, vagy keresse fel a   Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány oldalát! Illetve keresheti a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot, amely a Safer Internet programkeretében gyerekeknek, szülőknek és tanároknak is ajánl lehetőségeket arra, hogyan kezeljék az ilyen helyzeteket.