Két brit lányt, Michaella McCollum Connollyt és Melissa Reidet fenyegetéssel vették rá, hogy utazzanak ibizai nyaralásukról Peruba, ahonnan kokaint kellett volna Európába csempészniük. A félmilliárd forintos szállítmányt azonban lefülelték a hatóságok.

A világ egyik legismertebb kontyává vált az a frizura, amit a húszéves táncoslány, Michaella McCollum Connolly visel. Az északír – de ír állampolgár – lány képe ugyanis egy bonyolult történet főszereplőjeként járta be a világsajtót. Egy hete a perui hatóságok a főváros, Lima melletti reptéren elfogták őt és a 19 éves skót Melissa Reidet, és drogcsempészettel gyanúsították meg őket – írja a Daily Mail. A két lány azonban ártatlanságát hangoztatja, emberrablásról, kényszerítésről beszélnek.

A történet Reid apja szerint Spanyolországban kezdődött, ahol a két Ibizán nyaraló lányt arra kényszerítették ismeretlen fegyveresek, hogy üljenek fel egy Peruba tartó gépre, majd csempésszenek vissza Spanyolországba hat kg, 521 millió forint értékű kokaint. A bűnbanda a családjukat is megfenyegette. "Nem kaptunk választási lehetőséget. Ha nem tettük volna úgy, ahogy mondták, már halottak lennénk" – mondta Melissa Reid. Nyomatékosításul kijelentette, nem a pénzért, hanem az életükért csempésztek.

Reid hozzátette, újra és újra végigzongorázza fejben, hogy tudtak volna kimenekülni a helyzetből, de mindig arra jut, hogy ez volt az egyetlen opció. Reid anyja, Debra hamarosan Limába repül. Állítja, lelkiismeret-furdalása van, mert ő mutatta be lányának azt a manchesteri férfit, akivel jóban lett, és végül ő adott Ibizán drogot a lányoknak, illetve ajánlotta be őket a bűnbandának. A tény, hogy egy brit is részt vett az egészben, a brit rendőrség figyelmét is felkeltette, akik már Peruban is nyomoznak.

Reid családja úgy tudja, egy harmadik brit nő viszont elmenekült a banda elől. A lányuk azonban nem tudott szabadulni a rámászó férfiaktól, akik elkísérték az apartmanjába, és kényszerítették, hogy pakoljon, mert utazni fog. Egy BlackBerry telefont kapott, hogy kommunikáljon velük. Amikor három nap múlva a brit külügy felhívta az apát, azt hitte, baleset érte a lányát. Azt álmában sem gondolta volna, hogy jó magaviseletű gyermeke ilyen zűrbe kerül.

A Daily Mail videófelvételt is bemutatott a lányokkal, akik látszólag jó passzban vannak, relatíve nyugodtan falatozgattak az érthetetlen beszélgetés közben. Annyit mondtak, hogy kapnak enni, csak keveset tudnak inni. Ha bűnösnek találja őket a bíróság, akár 25 év börtönt is kaphatnak.

Az Index korábbi, csapdába csalt magyarokkal készített dél-amerikai riportjában is szerepelt, hogy gyakran átvert vagy kényszerített európaiakat kényszerítenek csempészetre, majd maguk a bandák dobják fel őket a hatóságoknak. Így a vámosok és rendőrök lekapcsolják őket, megvan a mutogatható siker, miközben az igazi dörzsölt csempészek átslisszannak a szűrőn. Így járhattak a brit lányok is.