A szombaton megkoronázott Miss Teen USA négy hónapja online zsarolás áldozata lett: egy ismeretlen vette fel vele a kapcsolatot, aki azt állította, feltörte a webkameráját, és privát képeket készített róla. Cassidy Wolf most ismeretségét kihasználva kampányol a cyberbűnözés ellen, és tanácsokat osztogat iskolákban, hogyan lehet biztonságosabban internetezni.

Cassidy Wolf, a szombaton újonnan megkoronázott Miss Teen USA azt állítja, online zsarolás áldozata lett – írja a Dailymail. A tinikirálynő sztorija szerint egy idegen privát képeket készített róla a saját webkamerájával, amit az illető meghackelt.

Négy hónappal ezelőtt Wolf állítólag kapott egy emailt valakitől, aki azt állította, hogy átvette az irányítást számítógépének webkamerája felett, és privát képeket készített róla a hálószobájában. "Fogalmam sem volt róla, hogy valaki figyel engem a kamerán keresztül. A kamerán levő fény soha nem világított, nem is látszott, hogy működik" – mesélte a tinikirálynő.

Wolf akkor kezdett először gyanakodni, amikor a Facebook értesítette őt, hogy valaki egy másik államból próbált meg bejelentkezni a jelszavával a fiókjába. Miután a hacker felvette a kapcsolatot vele, megígérte, hogy a képek nem kerülnek nyilvánosságra, de ennek megvan az ára. (Azt nem tudni, pontosan milyen jellegű fotókról van szó, de el lehet képzelni.)

Előadásokat tart a biztonságos internezetésről

Miután megnyerte a Miss California címet, Wolf kihasználta, hogy a reflektorfénybe került, és felhívta a figyelmet az online bűncselekményekre. A helyi iskolákat látogatta meg, hogy beszéljen a diákoknak arról, hogy tudják megvédeni magukat az ilyesmitől. "Nagyon fontos, hogy megváltoztassátok a jelszavaitokat, és töröljétek a cookie-kat" – mondta a lány, akinek évek óta ugyanaz volt a jelszava. Arra az esetre pedig, ha valaki el akarja kerülni, hogy egy idegen bepillantást nyerhessen webkamerájára, Wolf azt ajánlotta, hogy matricázzák le a kamerát, ha nem használják.

A tini folytatni fogja a cyberbűnözés elleni kampányát az egy éves uralkodása után is. "Ez az egész az előtt történt, hogy megnyertem volna a címet" – mondta Wolf. "Csak egy középiskolai lány voltam. A következő évben a történetemmel fel akarom hívni a mai tizenévesek figyelmét arra, hogy mi minden történhet velük is."

A szövetségi nyomozók már vizsgálják a kaliforniai lány esetét.