A 18 éves Liam Gawthrope bármelyik nap meghalhat új szív nélkül, de ő inkább felhőtlenül akarja leélni a neki jutott időt. A szülei büszkék fiuk önálló döntésére.

Bár Liam Gawthrope-pal már közölték az orvosok, hogy ha nem kap új szívet, maximum hónapjai vannak hátra, a 18 éves fiú már kétszer is nemet mondott a transzplantációra, mert inkább szabadon akar élni, ameddig még lehet – írja a Mirror. Az angol Liversedge-ben lakú Gawthrope veleszületett szívproblémával és pulmonális hipertóniával küszködik, aminek köszönhetően a tüdeje is leállhat hamarosan.

A a családja a bejelentés óta minden reggel bemegy a fiú szobájába ellenőrizni, hogy él-e még fiuk. “Mindenki csinálja, a testvérei is, de valamikor a labradorja kelti fel” – mondta az apa, Neil Gawthrope. “Amikor látom, hogy lélegzik, olyan, mintha a világ összes terhe lekerült volna a vállaimról. Minden nap ajándék számunkra, mert nem tudjuk, mennyi van még hátra. De nagyon büszke vagyok rá a döntése miatt.”

A fiú először 11 éves korában utasította vissza a transzplantációt. “Elmondtam, hogy végleges nem a válaszom. Csak annyit szeretnék, hogy megszokjam ezt. A barátaim közül többen is túlestek ezen, és mindegyikük meghalt már, én pedig még itt vagyok” – magyarázta döntése okait. “Nehéz, de a családom megérti. A testem megtört, de még működik, én pedig próbálok teljes életet élni. Mindegy, milyen egészségügyi problémáid vannak, abból kell kihozni a legtöbbet, amit kaptál.”

Gawthrope családja már az elejétől fogva úgy gondolta, a gyerek 11 évesen már elég érett ahhoz, hogy felelős döntést tudjon hozni a saját sorsáról. “Büszke voltam. A konzultációkon azt mondta, amit ő gondol és szeretne. Engednünk kellett, hogy az történjen, amit ő akar” – adott Gawthrope apja választ arra a kérdésre, hogy miért engedték meg a szülők, hogy ilyen fiatalon rendelkezzen a sorsáról. “Kicsit fura, mert kívülről úgy tűnik, hogy eldobunk magunktól minden esélyt. Máshonnan nézve viszont azt jelenti ez, hogy jó szülők voltunk, mert a fiunk ki tud állni a véleménye mellett.”