A 26 éves vak, értelmi fogyatékos kínai férfi szülei akkor jöttek rá, hogy fiuk mentálisan sérült, amikor az már felnőtt. Mivel Cseng Hisziangtao zavarta a falut viselkedésével, apja tavaly kivitte egy barlanghoz, ahol azóta meztelenül, láncra verve él.

A 26 éves vak, értelmi fogyatékos Cseng Hsziangtao láncra verve él egy barlangban egy éve. Az alábbi galéria róla idén augusztus 27-én készült a kínai Luoyangban, Henan tartományban. Cseng  vakon született. A családtagjai akkor vették észre, hogy mentálisan sérült, amikor már felnőtt. Sosem visel ruhát és mindig a falu körül lógott. A falubéliek sokat panaszkodtak a viselkedése miatt, ezért az apja kikötötte egy barlangban tavaly, és minden nap küld neki ételt.

Szintén láncra verve vagy kötélpórázon tartotta fogyatékos fiát egy kínai nő, akiről 2010-ben adtunk hírt. A Csöcsiang tartományban élő asszony nem tudta kezelni a gyerek dühkitöréseit, ezért láncolta le gyakran, öt éven keresztül. Az akkor 14 éves fiút azóta már elvették az anyjától, valószínűleg Xiangtao-ra is ez a sors vár majd.

Egy brit felmérés szerint egyébként 173 millió kínai szenved mentális betegségben, közülük pedig csak minden tizenkettedik kerül szakorvoshoz. A család vagy túl szegény, vagy túl tájékozatlan ahhoz, hogy segítséget kérjen. Ráadásul 35 évvel ezelőtt a mentális zavarokat még Mao-idézetek felolvasásával gyógyították Kínában, mivel akkoriban áltudománynak minősítették a pszichiátriát.