Az ügyészek által remélt 20 év börtönbüntetés helyett mindössze 30 nappal megúszta 14 éves tanítványa megerőszakolását egy montanai tanár. A bíró szerint ugyanis a lány érettebb volt fizikai koránál, és legalább annyira az irányítása alatt volt a helyzet, mint az 54 éves férfinak. A diák az eset után három évvel öngyilkos lett.

Mindössze 30 nap börtönt kapott egy 14 éves diák megerőszakolásáért egy montanai tanár – írja a Gawker. A Yellowstone megyei kerületi bíró, G. Todd Baugh 15 évre ítélte Stacey Dean Ramboldot, de 31 nap kivételével felfüggesztette az egészet, részben azért, mivel szerinte a 14 éves áldozat "idősebb/érettebb volt a fizikai koránál", és " legalább annyira az irányítása alatt volt a helyzet ", mint Ramboldnak. A 31 napból további egy napot már letöltött büntetésként számítanak be.

Az 54 éves Rambold 2008-ban erőszakolta meg Cherice Moralest, amikor a lány a diákja volt a Billings Senior High School-ban, Montanában. 2008 októberében az ügyészek három rendbeli, beleegyezés nélküli nemi közösüléssel vádolták Ramboldot, de az ügy még évekig nem zárult le. 2010-ben az akkor 17 éves Morales megölte magát. A lány anyja szerint a kapcsolat Rambolddal jelentős tényező volt gyereke öngyilkosságban.

Részben azért, mert Morales öngyilkossága megzavarta az ügyüket, a Yellowstone megyei kerületi ügyész irodája megállapodást kötött Rambolddal, hogy késleltessék a büntetőeljárást három évig. Ha Rambold elvégez egy szexuális bűnelkövető programot ez idő alatt, ejtik a vádakat. A megállapodás részeként Rambold elismerte az egyik nemi erőszak vádját, tudva, hogy a vallomás felhasználható lehet ellene.

Kizárták a szexuális bűnelkövető programból

Tavaly novemberben Ramboldot kizárták a szexuális bűnelkövető programból, miután a felügyelet nélkül találkozott kiskorúakkal, és nem tájékoztatta a felügyelőit arról, hogy volt szexuális kapcsolata egy nővel. Az ügyészek tavaly decemberben nyitották meg újra az ügyet, miután megtudták, hogy Ramboldot elbocsátották a programból.

Annak ellenére, hogy Morales anyja vallomásában arra kérte, hogy tegye Ramboldot rácsok mögé, Baugh bíró egyetértett Rambold védőügyvédeivel, akik azzal érveltek, hogy Rambold már eleget szenvedett azáltal, hogy elvesztette az állását és a feleségét. Az ügyészek egy 20 éves börtönbüntetést reméltek, 10 éve felfüggesztettel. Amikor az ítélet felolvasták, Morales anyja állítólag azt üvöltötte, hogy "Szopjatok le mind!" és kirohant a tárgyalóteremből.

Áll a bál

Az ügy hatalmas felháborodást keltett, csütörtökön tüntetők jelentek meg a Yellowstone Megyei Törvényszéknél, hogy követeljék Baugh lemondását, írta a People. A hírek szerint a montanai bíró nyilvánosan is bocsánatot kért, de mint mondta, nem tervezi távozását posztjáról.