Simon Wood, a British Airways egyik pilótája 54 évesen öngyilkos lett azután, hogy a múlt hónapban bíróság elé kellett állnia azért, mert kiderült, hogy másfél évtizedes pályafutása alatt több száz gyereket molesztált. Azt mondta, jótékonysági munkát végez Afrikában a cég nevében, ezzel szemben viszont különféle túrákat szervezett kislányoknak, ahol molesztálta őket.

A cég egyik pilótája British Airways nevét kihasználva 15 éven keresztül jótékonyságnak álcázva afrikai gyerekeket molesztált – írja a Daily Mail. Az 54 éves Simon Wood nemrég bukott le, a múlt hónapban kezdődött a tárgyalása, amiben több rendbeli fajtalankodással vádolták, de az első tárgyalási nap után nem sokkal öngyilkos lett, egy vonat elé vetette magát.

“A vád azt mondta, hogy Wood egy durván aljas és romlott személy volt, aki arra használta azt a lehetőségét, hogy a világ bármely pontjára elrepülhet, hogy gyerekeken kövessen el szexuális bűncselekményeket” – mondta az ügy bírája.

Wood azután került a képbe, hogy a kenyai hatóságok azonosítani tudtak 15 kislányt, 5-től 11 éves korig, akiket a pilóta zaklatott. A nyomozók feltételezései szerint viszont valószínűleg több száz áldozatról lehetett szó.

A történet azért különösen érdekes, mert Woodot 2000-ben letartóztatták azután, hogy egy 8 éves gyereket zaklatott, de végül bizonyítékok hiányában elengedték. Aztán feltűnt Afrikában, az első zaklatásokat 2001-re teszik. A Birtish Airways belső vizsgálatot indított, amikor eljutottak a céghez a vádak, ők azt a kérdést feszegették, hogy lehetett, hogy Wood ismert szexuális bűnözőként gyerekek közelében dolgozhatott.

Wood a különféle afrikai országokban azt állította, hogy a British Airways nevében folytat jótékonysági küldetéseket, túrákat szervez gyerekeknek. Pilóta egyenruhában volt, volt nála egy csomó British Airways reklámajándék, meggyőzőnek, hitelesnek tűnt, el is engedték vele a gyerekeket a kirándulásokra.

A pilóta ezután kifejezetten kérte, hogy Kelet-Afrikába tartó járatokra osszák be, úgy alakította az egész karrierjét, hogy főleg Kenyába, Ugandába kelljen repülnie, minden alkalmat megragadott, hogy eljusson ezekbe az országokba. Egy 2002-es, hivatalos jótékonysági túrára Kenyába, amin a British Airways 20 alkalmazottja vett részt, elsők között jelentkezett. Azt a túrát a sajtó is figyelemmel kísérte, még nyilatkozott is a PA-nek. “Táncolunk, éneklünk a gyerekekkel, programokat szervezünk nekik. Nagyon közel kerültünk hozzájuk” – mondta akkor.

Mivel a vádlott meghalt, az ügy tárgytalanná vált. A védelem viszont azt mondta, Wood terve az volt, hogy minden vádat tagad. Annyit lehet még tudni, hogy a halála előtti napokban Wood 64 000 fontot (kb. 22 millió forint) átutalt egy afrikai ügyvédi irodának, feltehetően azért, hogy a pénzből megvásárolja az áldozatok hallgatását. Ráadásul Wood lefoglalt számítógépén találtak olyan nyomokat, hogy rendszeresen pedofil oldalakat látogatott.