Csabdi közvéleménye nagyjából leszarja, hogy ott tartják Orbán Viktor miniszterelnök lányának, Ráhelnek az esküvőjét. A faluban nyugodtan csordogál az élet, a politika itt is megosztó, a részleteket pedig nem ismerik a helyiek.

"Ne szítsátok itt az indulatokat!" – nyitott két férfi a Fejér megyei Csabdi egyik kis abc-je előtt, amikor lementünk a Bicske fölötti községbe megtudakolni, mi a véleményük Orbán Ráhel közelgő esküvőjéről. A lagzit ugyanis a közigazgatásilag Bicskéhez tartozó, de valójában Csabdihoz közelebb lévő Tiborcz-birtokon, azaz Tükröspusztán rendezik majd szeptember 7-én.

A helyiek zöme nem volt hajlandó kamera előtt nyilatkozni (kivéve kedvencünket, a videóban szereplő Jánost), forgatáson kívül azonban vegyes véleménnyel voltak az esküvőről. Az általános volt, hogy az álmos, a Szent László-patak völgyében fekvő falut hidegen hagyja a magyar "royal wedding", egy férfi flegmán meg is jegyezte nekünk: "volt itt már nagyobb esküvő". Kérdésre elmondta, egy külföldi férfi tartotta itt hajdanán a lagziját.

Természetesen akaratlanul előkerült a politika, ki-ki a jobb- vagy a baloldalt szídta, de abban zömmel egyetértettek, hogy a község életét nemigen befolyásolja majd az esemény, és hogy Tiborczék szeretetreméltó emberek. Egy férfi volt, aki állította, az egyik gerincutat, a Szabadság utat le fogják zárni majd.

Felcsúton hasonló érdektelenség fogadott minket, a dohányboltos konkrétan tőlünk tudta meg, hogy Orbán Viktor kormányfő lánya férjhez megy. Felcsút most inkább a feleslegesnek mondott stadionépítéssel van elfolglalva, a hátunk mögött akkor is épp forogtak a daruk, csattogtak a kalapácsok, szólt a rádióból a Modern Talking.

Tükröspuszta azonban maga volt a nyugalom, természet és harmónia, ahol odaérkezésünkkor semmilyen nagy előkészület nem zajlott még, csak a szezonális mezőgazdasági munkáknak láttuk olykor nyomát. A HVG által említett díszkövezés már nagyjából elkészült, de arra jutottunk, mindhiába: ugyanis a bevezető út olyan rossz minőségű, hogy az ember a régi pesti Thökölyt is visszasírja.