Melasztól pusztulnak a halak

2013.09.12. 13:47
Honoluluban nem bírják az édes életet a halak, legalábbis ha túl sokat kapnak belőle.

A sok cukor veszélyes lehet – ezzel nem árulunk el nagy titkot. Ennek egyik bizonyítéka, hogy több ezer hal pusztult el, mivel 1400 tonna melasz ömlött ki Honolulu kikötőjében – írja a   Los Angeles Times. A halak egyszerűen megfulladtak. A helyi média által rögzített képeken jól látszik, ahogy a halak a víz színén vergődnek, hogy levegőhöz jussanak.

“Igyekszünk együtt dolgozni a helyi tisztviselőkkel, de a hawaii egészségügyi minisztérium közlése szerint nincs mód a melasz megtisztítására “ – nyilatkozta Jeff Hull, a Matson Inc. cégtől, akik a melaszt szállították. A Los Angeles Timesnak nyilatkozva annyit mondott:  “A melasz a víz aljára süllyed, ellentétben az olajjal, mely a víz színén úszik, ezért nem is lehet kiszedni."

Janice Okubo, a minisztérium részéről más álláspontot fogalmazott meg. “Ez cukor a vízben. Ha tud olyan tudományos módszert, melynek révén ki lehet nyerni a cukrot, kérem, tudassa velünk. Szakemberek szerint a tengerfenékre leérő szennyeződés veszi át annak az oxigéndús vízrétegnek a helyét, amit a tengerfenék élővilága belélegez, ezért pusztulnak a halak.”

A helyi lakosokat pedig arra kérték, hogy a döglött halakat szedjék ki a vízből, nehogy a cápák és más ragadozók jelenjenek meg a kikötő területén. A minisztérium közlése szerint a lakosok ne menjenek a vízbe, ha azt látják, hogy barna. Majd hozzátették: "a tápanyagokban gazdag folyadék elősegíti az algák gyors szaporodását, serkenti a káros baktériumok növekedését, és egyéb környezetre gyakorolt hatásai is vannak.”

A szennyeződésről első ízben hétfő reggelt adtak hírt, amikor a Matson hajója 1600 tonna melasszal befutott a kikötőbe. A barna folyadék nem sokkal később kezdett terjedni. A dolgozók hamarosan észlelték, hogy a melasz szivárog egy hibás csővezetékből, de ekkora már 1400 tonna a vízbe került. A búvárok nekiláttak a hibás csővezeték javításának, és befoltozták azt. A Timesnak nyilatkozó szóvivő elmondása szerint a melasz szivárgását megállították. Közlése szerint a cég 30 éve szállít melaszt, csővezetékeken keresztül juttatva ki a folyadékot a partra.

A szakemberek szerint a melasz nemsokára eloszlik, és a nyílt víz irányába távozik a kikötőből. A cég elnézést kért a történtekért, és reméli, hogy az élővilág nem szenvedett maradandó károsodást. És persze megtesznek mindent, hogy ez többet ne fordulhasson elő.