A királynőnek nagyon melege volt alul, a törpe jelmezben robosztus, az apjuk pedig ijesztően magas. A Trónok harca című HBO-sorozat forgatását nem is olyan nehéz megközelíteni, a mobilozó statiszták pedig viccesek.

A Trónok harca című fantasztikus HBO-sorozatot számos helyszínen forgatják egyszerre (ezekről később bővebben!), ami szerencsére esetünkben azzal járt, hogy egy szeptember közepi, horvátországi nyaralás alatt egy teljes napig lebzselhettünk ilyen helyeken.

Az első helyszín a Trsteno Arborétum, ami nagyon közel van Dubrovnikhoz, és amelyet a tizenötödik század végén alapítottak. (Ha ennél bővebben érdeklődnek iránta, ezt az oldalt ajánljuk.) Forgattak már itt korábban – a Királyvár kertjeiben játszódó jeleneteket, így például azokat, amelyekben a Tyrell-ház tagjai összeesküvéseket szőnek. Galériánkban láthatja a szökőkutat, amely mellett Sansa Stark és Loras Tyrell csevegnek, a fedett teraszt, amelyen Lady Olenna Tyrell gonosz megjegyzéseket tett mindenkire, és egyéb érdekeségeket.

Rendes rajongó itt nyilván nem áll meg, mi is továbbmentünk Dubrovnikba. A várfalon körbesétálva jól látható a Lőrinc-erődre kitűzött Baratheon-Lannister zászló, vagyis Joffrey király lobogója. Az épület egy sziklán áll, a szomszédoson pedig éppen forgattak. Az erődről egy kicsit be lehetett látni a díszletek mögé (például ilyen oroszlánfejet észleltünk), de fotózni az őrök sajnos nem engedtek. Ahol nem voltak őrök, onnan viszont lehetett nézelődni, így örökítettük meg az alábbi galériában is látható statisztákat – és egy fontos szereplőt is.

Szerencsére valamiért úgy döntöttünk, megpróbálunk közel menni a stábhoz, mert legfeljebb elzavarnak, ha már nem szabad tovább menni. Fényképezőgép a hónaljba, és elindultunk felfelé a dombon, a szembejövő statisztákat kerülgetve. Amikor már csak pár méterre voltunk a díszletektől, és két méterre az őrtől, gondoltuk, leülünk kicsit az alábbi képen is látható korlátra, aztán majdcsak látunk valamit – de az őröket jobban zavarta, hogy akadályozhatjuk az autóforgalmat, úgyhogy betereltek minket a forgatásra. Tényleg.

Itt már a kezembe sem mertem venni a fényképezőgépemet, főleg miután egy, a telefonjával fotózó lányt azonnal elkergettek. Az addig jutó egy percnyi szájtátás közben viszont szembejött velünk Charles Dance, aki élőben annyira magas, hogy fogalmunk sincs, hogyan fér bele a képbe egyáltalán, illetve a fiát alakító Peter Dinklage, aki egészen kigyúrtnak tűnt jelmezében.

Sophie Turner különlegesen díszes jelmezt viselt, hozzá pedig nagyon sápadt, vastagon sminkelt arcot – nyári melegben forgatott, olykor tűnő napon, nehéz ruhákban, szóval nem csodáljuk (kommandónk férfitagját idézem: „elszörnyedve bámulta a mellszőröm"). Mellette az új Tommen Baratheon állt, csibesárga hajjal, Lannister-színekben, akkora karddal az oldalán, hogy csodáljuk, hogy nem dőlt el.

A legérdekesebb látványt talán a világszép Lena Headey nyújtotta, rettentően sok szőke hajával. Egy bíborszínű ruhát viselt, amelynek földig érő szoknyarészét hátul ruhacsipeszekkel rögzítették térd fölött. Ebből több dologra következtetünk: egyrészt, hogy nagyon nehéz sziklás-gyomos talajon földig érő szoknyában mászkálni, másrészt, hogy rohadt melege volt. Így viszont láttuk bordó harisnyáját, illetve ezt a cipőjét. (A meleget meg nem csodáljuk, Conleth Hill is ledobta jelmeze felét, amint kijött a díszletből.)

Sajnos őket tehát nem tudtuk lefotózni, szerencsére a műsor Facebook-oldalára viszont került néhány kép, és a szereplők is szívesen fotózgatták magukat idén nyáron. Ha további effélékre kíváncsi, ez lehet az ön helye, esetleg ez. Vagy sétáljon sokat Dubrovnikban, hátha önnek is oylan szerencséje lesz, mint ennek a lánynak.

Hova menjek, hogy nekem is jó legyen?

Az idei forgatások helyszínéről a WetPaint is ír. A Faltól északra játszódó jeleneteket Izlandon (a winteriscoming.net szerint Þingvellírben) veszik fel, Észak-Írországban is vannak helyszínek. Horvátországban a már említett dubrovniki és trstenói területek mellett más részeken is forgatnak, például a Dorne-ban játszódó jeleneteket. További információkért érdemes a facebookos rajongói oldalakhoz fordulni, például ide. Úgy tudni, Daenerys Targaryen korábban Marokkóban forgatott kalandjait pénzügyi okokból szintén Horvátországban, Splitben (Diocletianus palotájában) veszik fel.