Egy nemzetközi akció részeként sikerült elfogni egy férfit, aki börtönt épített a háza alá, hogy ott kínozzon és faljon fel gyerekeket. Az akciót ugyan nem hajtotta végre, de addig is egy gyerekméretű, házilag barkácsolt koporsóval, egy fémketreccel, asztallal és henteskésekkel rendezte be.

A 40 éves brit Geoffrey Portwayt huszonhét éves börtönbüntetésre ítélték, mert eltervezte, hogy elrabol egy gyereket, megkínozza, aztán megeszi. Egy hangszigetelt börtönben tartotta volna fogva, amit massachusetts-i otthona alá épített – írja a DNA. "A hosszú és komoly büntetés hűen tükrözi az eltervezett bűntettek komolyságát" – nyilatkozta Carmen Ortiz, ügyvéd.

Gyerekek ellen elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban nyomoztak a rendőrök, amikor felfedezték Portway háza alatt a hangszigetelt börtönszerűséget, amiben többek között egy gyerekméretű, házilag barkácsolt koporsót, egy fémketrecet, bilincseket, szigetelőszalagot, fém borítású asztalt és henteskéseket is találtak. Portway gépén aztán gyerekpornográfiával kapcsolatos bizonyítékok is bőségesen akadtak.

A férfi a beismerő vallomásában aztán elmondta, hogy több emberrel is folytatott online beszélgetést elrablásról, erőszakolásról, gyilkosságról és gyerekek megevéséről. Azt is elismerte, hogy sokat csereberélt gyerekpornót.

A férfi ügyvédje, Richard Sweeney szerint az ügyfele nyilvánvalóan beteg volt, és meg kell büntetni, de hozzátette, hogy Portwayt egy internetes fantáziavilág szippantotta be, és hogy soha nem szándékozta végrehajtani a terveit. A férfit a büntetés letöltése után hazatoloncolják. Addig is háromezer dollárt, azaz közel 700 ezer forintot kell fizetnie mind az öt meg nem nevezett, tervbeli áldozatának, akiknek a képeit megtalálták a gépén.

A Portwayt is kézre kerítő nyomozás egy nagyobb nemzetközi akció része volt, amit 2010-ben éppen Massachusettsben kezdtek. Körülbelül hatvan ember ellen emeltek vádat, és több mint 160 gyereket azonosítottak be, akik áldozatok lehettek volna – így megmentették az életüket.

Nemrég Magyarországon is elfogtak egy férfit, aki vélhetőleg gyerekpornóval kereskedett –legalábbis nagy mennyiségben töltött le ilyen tartalmat. A házkutatás során több, a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatba hozható merevlemezt, pendrive-okat, illetve számos egyéb adathordozót foglaltak le a nyomozók, amiknek az átvizsgálását természetesen még akkor megkezdték.