Andrea Plunket szerint ő birtokolja Arthur Conan Doyle összes figuráját, ennek ellenére a BBC még csak meg sem kereste azért, hogy engedélyezze az épp a harmadik évadára készülő Sherlock Holmes-sorozatot. Ha rajta múlik, soha nem készül több rész.

Bár már vadul készülget a jövőre ígért harmadk évada a Sherlock névre hallgató angol sorozatnak, a sugárzó BBC-nek lehet, hogy előtte bele kell mennie némi jogi procedúrába – írja a Daily Mail. A probléma ráadásul tőlünk jön: a budapesti születésű Andrea Plunket azzal állt elő, hogy Sherlock Holmes és Watson karaktereinek joga valójában az ő tulajdonában vannak, de még a Holmes-univerzum atyjának, Arthur Conan Doyle-nak is ő rendelkezik az utolsó tíz történetével.

“Senki nem kért tőlem rá engedélyt, hogy felhasználja a karaktereimet. Biztos vagyok benne, hogy ha bíróságra megyek, akkor meg tudom tiltani, hogy a BBC több Sherlockot készítsen. Ez a kívánságom” – üzente a jelenleg New Yorkban lakó nő a világnak. Plunket egyébként annyira biztos a dolgában, hogy Facebook-profilján munkahelyéül is megadta, hogy 1977 óta az ő birtokában vannak Arthur Conan Doyle figurái.

A nőnek tényleg nagyon fontosak lehetnek a jogdíjak, hiszen 1990-es válásakor is a Sherlock-védjegyek miatt szállt be egy jó kis pereskedésbe a hollywoodi producerrel, Sheldon Reynoldsszal. Úgy tűnik, Plunketnek tényleg csak a BBC-vel van baja, mivel a Guy Richie által rendezett Sherlock-filmekre például gond nélkül rábólintott: “Szeretem Guy Richie-t, de nem vagyok oda a BBC-ért. Még csak fel sem próbálták venni velem a kapcsolatot annak érdekében, hogy használhassák a levédetett figuráimat” – nyomatékosította a nő, hogy ha rajta múlik, soha nem készül el a harmadik Sherlock-évad.

Sherlock Holmes karakterének jogi hátterén már régóta meg a problémázás. Az eddigiek alapján valószínűleg a magyar nő sem juthat sokra, ugyanis az angol detektív figurája mostanra épp úgy a kulturális közkincs részének számít, mint akár Drakula.