Félnek az amerikaiak, ugyanis a kör bezárult: visszatért hozzájuk az USA-ban kikísérletezett drog, a krokodil. A hivatalos nevén dezomorfin a legundorítóbb kábítószer, ami szinte lerágja a húst az ember csontjáról, és két-három éven belül biztos halálhoz vezet. Eredetileg Oroszországból indult, de mivel a hatása a heroinéhoz fogható, csak sokkal olcsóbb, egyre jobban terjed az orosz sztyeppén kívül is.

Az Egyesült Államokban is megjelent a krokodil becenevű kábítószer, ami attól vált hírhedtté, hogy belülről szétmarcangolja az ember szöveteit – írja a Gawker. Arizonában egyből két esetet is regisztráltak a hatóságok. Egy arizonai toxikológiai központ orvosa, Frank LoVecchio reakciója is árulkodó: "nagyon meg vagyunk ijedve" – mondta.

A krokodil eredetileg Oroszországból indult ki, mint a heroin sokkal olcsóbb alternatívája. Gyakorlatilag egy kotyvalékról van szó, amit kodeintartalmú gyógyszerekből (nyugtató) és katalizátornak használt sósavból (egyes esetekben benzinből, festéklemosóból, olajból vagy alkoholból) mixelnek össze, majd intravénásan adagolják. Ebből a mixből lesz a dezomorfin, aminek a neve onnan ered, hogy a sav belülről elkezdi elrohasztani a fogyasztó húsát. Emiatt krokodilszerűre aszik össze a bőre, és lemállik a csontról, de a vérereket is rongálja. A látvány förtelmes, itt megnézheti, ha igen erős az idegrendszere. Tényleg csak akkor.

A HáziPatika önálló oldalt is szentelt a kábítószernek. Eszerint hatóanyaga a dihidrodezoximorfin, majdnem tízszer jobban nyugtat és csillapítja a fájdalmat, mint a morfium, de a heroinénál is háromszor-négyszer erősebb a hatása. Túladagolásának tünetei hasonlóak a heroinéhoz: "tűhegynyire szűkült pupillák, a csökkenő testhőmérséklet, a felületes légzés, a hideg és nyirkos bőr" – írja a HáziPatika. Az elvonási tünetek is ugyanazok a nyugtalanságtól az alvászavaron át a csontfájdalmakig. A szer úgy tűnik hazatárt, ugyanis Amerikában izolálták először 1932-ben, mielőtt 2010 környékén elterjedt volna Oroszországban. A helyzet nem túl jó, a Russia Today fent látható 2011-es riportja szerint az oroszok fele eleve rendszeresen használ kodeintartalmú gyógyszereket (ezeket vénykötelessé tették tavaly).

A dezomorfin Wikipedia-oldala szerint a mindössze átlag fél óráig ható szer nagy árat szed: aki elkezdi rendszeresen használni, nem él tovább két-három évnél. Úgy tudni, Oroszországon kívül már Lengyelországban is szedett áldozatot a krokodil, ezért megkérdeztük Zacher Gábor toxikológust, találkoztak-e már magyar dezomorfin-használóval. A szakember szerint a heroinfüggők is kevesen vannak, emiatt még krokodilhasználóval sem volt dolguk. Nem is valószínű a jövőben a szer felbukkanása, az elterjedése pláne.