Magyar lány aláírására vadásznak a kínai tinik

2013.09.29. 16:26
Szigeti Júlia letett valami az asztalra: az ösztöndíjasként Kínában tanuló magyar lány elindult egy egyetemi énekversenyen, ami csakhamar az ország egyik legnagyobb tehetségkutatójába repítette. Itt is bizonyított, Shakira-előadását imádták, harmadik lett. Mindenképp Kínában képzeli el a jövőjét, koncertekre is hívják, de a kínai hapsik nem az esetei.

Egy kínai egyetemi dalverseny bronzérmével kezdte, majd egy országos tehetségkutató bronzérmével fejezte be tehetségkutatós szereplését a sztárrá lett Szigeti Júlia. "Angolul, majd kínaiul énekeltem, és mindhárom versenyen harmadik lettem. A dicsőség mellett trófeát kaptam és a lehetőséget, hogy a jövőben is felléphessek Kínában" – nyilatkozta a Borsnak korábban a fiatal magyar lány. A világ legnépesebb országának tehetségkutatójában, a harmadik helyezést ért el a lány, így megkerestük őt (a műsor nevét egyszerűen nem tudtuk megállapítani, kínai neve van, ami Szigeti szerint így hangzik latin betűkkel: "Morr de jinjue kuanghuan").

Szigeti Júlia a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi igazgatásszervező szakán tanult, itt kezdett el kínai nyelven tanulni, majd bele is szeretett a kultúrába – mondta el a Velvetnek. Sokat mozgott kínai körökben, majd megpályázott és elnyert egy nyelvi ösztöndíjat Kínába. Itt Csingtao városát választotta, mert "kevesebb a külföldi, és kisebb város a maga 8-9 millió főjével" – indokolta.

Nem ma kezdte

"Egész kicsi korom óta énekelek, zeneiskolákba jártam, hangszereken tanultam játszani, de az éneklés mellett táboroztam le – mondta a korábban a csellót és zongorát is kipróbáló új kínai celeb. Már itthon is indult kisebbfajta versenyeken, aztán kint Kínában egy barátnője szólt, hogy akadt egy egyetemi verseny, megpróbálhatná. "Csak úgy mentem el oda, hogy miért ne. Mondjuk, én voltam az egyedüli külföldi, ez kicsit félelmetes, és akkor még nem is tudtam annyira kínaiul" – vázolta aggodalmait. Végül harmadik lett, minden pazarul ment, még a nyelvi gondok se nyomasztották.

Szigeti Júlia
Szigeti Júlia

Ezután elkezdett keringeni a telefonszáma, el is jutott a helyi tévésekhez, akik felhívták, hogy lesz egy tehetségkutató műsor Csingtaóban. "Mondták, hogy ha van kedvem, jelentkezzek, menjek el castingra" – mesélte Szigeti Júlia. Elment, bekerült, és ott is harmadik lett. "Onnan tudtam eljutni Pekingbe is. Az már nagyobb szabású volt, már a CCTV-n [a kínai közszolgálati tévéadón – a szerz.] is ment, és jobban hasonlított az itthoni műsorokra. Tizenketten laktunk együtt egy hotelben két hétig, ott minden nap táncpróbák, énekpróbák, interjúk voltak" – tette hozzá. Nyelvi gondja ezen a szinten már egyre kevesebb akadt, középszinten meg tudta értetni magát.

A nagyon nagy döntő

Szigeti Júlia elmondta, míg Csingtaóban sokan csak azért nézték meg, mert külföldi, Pekingben ez nem okozott akkora érdeklődést. A döntő mezőnye heterogén volt, egész Kínából jöttek emberek, Harbinból, Guangcsouból, Sanghajból. "Olyan érzésem volt végre, hogy nem vagyok kívülálló. Nem azt kérdezték, hogy melyik országból jöttem, hanem melyik kínai egyetemről" – magyarázta.

Az országos döntőben először kínai színdarabokat kellett előadniuk négyes csoportokban. Egy csoport juthatott tovább, az övét választották (illetve a többi csoportból egy-egy fő). Így hatan kerültek a döntő döntőjébe, ahol énekelni kellett. Szigeti Júlia Shakira Waka Wakáját adta elő, produkcióját imádták, ismét harmadik lett. Azt mesélte, erős volt a konkurenciája. "Az első helyezett lánynak olyan hangja volt, hogy minden alkalommal könnyezve néztem, amikor énekelte a kínai operákat" – fűzte hozzá.

A kínai férfiakról ellenben nem volt túl jó véleménnyel. "Nem találtam olyasvalakit, akivel el tudtam volna bármit is képzelni. Barátoknak nagyon aranyosak, jól el lehet velük beszélgetni, de semmi több" – jellemezte az eddigi kínai tapasztalatait. Külföldi fiúk azért akadtak az egyetemen, ott talált magához illőbbet. A jövőjét még nem látja, a műsorból koncertlehetőségeket profitált, lemezszerződést nem. Saját zenekarát, az Outsiderst is jobban tudja most futtatni odakint. A honvágy és az egyetem befejezése hazaűzte, bár egy elég jó sanghaji álláslehetőséget kellett ezért visszamondania. Azért egy picit sztár is lett odakint: "Csingtaóban volt egyszer egy autogramkérés, az nagyon aranyos volt. Fiatalok átrohantak az utca másik oldaláról, a tízezersávos utcán, hogy kicsit elbeszélgessünk" – mondta a sztársághoz még nem hozzászokott énekesnő.