Legyen háború, fenyegesse a házas élet, változzon meg minden a környéken, egy nyolcvanhat éves angol férfi nem tágít, semmiért el nem költözne szeretett otthonából. Sőt, még a berendezést sem cseréli le.

Jack Haddock nyolcvanöt éve ugyanabban a házban él a Webster utcában, az angliai Walsallban. Az idős férfi, aki egyébként kicsit mintha a Pixar bogaras sakkozójára hasonlítana, 1928-ban, egyéves korában került a házba, és semmi pénzért nem költözne el onnan.

Mit gondol Haddock életéről?

A három szobás, 85 ezer fontos, azaz valamivel több mint 30 millió forintos ház annyira a szívéhez nőtt, hogy egyszer még egy barátnőjével is szakított, amikor az azt javasolta, hogy költözzön el.

"Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy itt élhetek. Egyszer csábított a házasság gondolata valamikor a hetvenes vagy nyolcvanas években, de gondok voltak az anyóssal" – emlékezett vissza Haddock a Daily Expressnek.

"Ő és a barátnőm azt akarták, hogy költözzek el innen, de én maradni akartam, és ez megpecsételte a kapcsolatunkat" - tette hozzá. Jack Hadddock – ahogy sejthető – nem lehet valami könnyű ember, soha nem nősült meg, és nincsenek gyerekei sem.

És nemcsak az épület miatt tűnik kicsit hóbortosnak. Haddock, aki szolgált a brit légierőnél és restaurátorként is dolgozott, még mindig ugyanazokat a készülékeket használja, amit a szülei is használtak évtizedekkel korábban.

Kicsit dramatizálva mindenhol megemlítik, hogy ugyanazt a rádiót használja, amin a család tudomást szerzett a második világháború kitöréséről. Tizenkét éves volt, amikor kirobbant a háború, és még mindig eleven emlékszik az esti bombázásokara. Az első emlékei egyébként a környéken döcögő gőzvonatokhoz kötődnek.

A nyolcvanhat éves Haddock soha nem ivott vagy dohányzott, és napi harminc kilométer kerékpározással tartja formában magát.