Csütörtök este megfojtottak egy kocogó nőt Soroksáron, mire az internetezők többségének természetesen ezúttal is elborult az agya. Mielőtt azonban késsel vagy sokkolóval járna edzeni, azt javasoljuk, hogy nézze meg ezeket az önvédelmi technikákat bemutató videókat. Láthat megoldást arra az esetre, ha megragadnák a karját, vagy ha szemből vagy hátulról fojtogatnák.

Képzett szakemberek mutatják be a Velveten, hogyan lehet hatástalanítani egy-egy támadást, és hogyan nyerhet időt a menekülésre anélkül, hogy különösebb hülyeséget csinálna – például megpróbálná kisebb késsel combon szúrni a támadót. A mozdulatok elsajátításához természetesen rengeteg időre van szükség, de inkább erre áldozzon, minthogy sokkoló vagy vipera után kajtasson a mellékutcákban.

A Díványon korábban ajánlottunk már néhány küzdősportot (aikidó vagy krav maga), amiknek köszönhetően magabiztosabban mozoghat este a városban – mellesleg alakformálónak sem utolsók. És bemutattunk egy ingyenes önvédelmi képzést is, amihez hasonlót vélhetően több helyen is találhat az országban.

A gyakorlatok bemutatására ezúttal is Kincs Gergőt, az Őrmester NyRt. egyik szakemberét kértük meg. Találhat hatásos mozdulatot arra az esetre, ha megragadnák a karját, ha megfognák a haját, ha szemből vagy ha hátulról fojtogatnák. Mindezt ahelyett, hogy olyan képtelen hülyeségekkel hergelné magát, minthogy sokkolóval vagy bicskával jár kocogni.

Hogyan szabaduljon, ha a hajába markolnak

A gyakorlat lényege, hogy amikor a támadó elkapja az áldozat haját, két kézzel oda kell szorítani a kezét a fejéhez, így nem tudja tépni azt. Le kell vinni a súlypontot, ekkor szembe lehet fordulni vele, és ilyenkor már lehet támadni a lágyabb részeket.

Hogyan szabaduljon, ha hátsó fojtásból

Itt az egyik legfontosabb, hogy azonnal tudjon reagálni. Ha csak arra figyel, hogy azonnal leszorítsa a fejét, amikor fojtani próbálják, a támadás kimenetele már is bizonytalanabbá válik. Utána lefelé kibújhat a szorításból, ágyékon csaphatja a támadót, és menekülhet is.

Hogyan szabaduljon, ha szemből támadnak

Ennek a gyakorlatnak is az a lényege, hogy nem erőből kell védekezni, hanem elég, ha kibillenti a támadót az egyensúlyából, és már is nyert helyzetbe kerül. Amikor keresztbe átfog a kezével, akkor a könyökével ki tudja billenteni, utána könnyebben leránthatja, és kifordíthatja a kezét.

Hogyan szabaduljunk, ha elkapják a kezünket

Az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben hasznosítható technika – persze csak adott helyzetben. Az ember elsőre nem is gondolná, hogy mennyire könnyen ki lehet szabadulni abból a helyzetből, ha elkapnák a kezét mondjuk egy szórakozóhelyen vagy az utcán.

Hogyan szabaduljunk, ha minden kötél szakad

Ha az előbb bemutatott technikák nem működnének, hanem dulakodás kezdődne, akkor nincs mit tenni: szemre vagy a torokra kell menni – a lágy részekre, ahogy mondani szokták.