Különböző testbarát anyagokkal töltetik fel a rugalmasságát vesztett arcukat az amerikai nők, futótűzként terjed a ráncfelvarrás helyettesítése. A plasztikai sebészek szerint a beinjekciózástól nem fog senki fiatalabbnak tűnni, de mégis teltebb és szebb lesz az évek során megereszkedett arca.

A plasztikai beavatkozások újabb mániahulláma ütötte fel a fejét az Egyesült Államokban: a babapofi-készítés. A New York Times meg is szólaltatta a 44 éves Christina Contit (Wantagh, New York állam), aki azon idegesítette magát sokáig, hogy vékony arca miatt hamar meglátszanak rajta a ráncok. Contit főleg a nevetőránc, azaz az orrtól a szájig futó természetes bőrránc zavarta, és megpróbálta feltöltetni ezt a régiót. Ugyan a feltöltés segített ebben a nagy problémában, de "a ráncok megcsinálása nem volt elég" – mondta.

Ekkor jött az áttörés, Marina I. Peredo, Conti bőrgyógyásza úgy döntött, az arca húsába is fecskendez némi töltőanyagot. Azóta szép a világ Conti számára, az emberek megjegyzik, milyen jól néz ki. Így nem csoda, ha a plasztikai sebészek a babaarc-technika felé fordultak, egy kerekded arc mégis fiatalosabbnak hat. David E. Bank persze figyelmeztet, ugyan az alanyok jobban fognak kinézni a beavatkozás után, de nem feltétlenül lesznek fiatalosabbak. "Ahelyett, hogy újra 25-nek néznének ki, csak egy 45 évesnek néznek ki ráncok nélkül" – magyarázta.

Azonban a trend jelenleg megállíthatatlannak tűnik, az orvosok is inkább ezt javasolják a ráncok javítgatása helyett. Tudományosan nagyjából úgy magyarázzák a dolgot, hogy a fiatalos arc idővel megereszkedik, az "ifjúság háromszöge" (ha vonalakat húzunk a fülektől az állig) megszűnik létezni, és szélesebbé válik az állhoz közeli alsó tájék. A változásokban szerepe van a csontvázunk átalakulásának is, pl. az arcsontok is visszább húzódnak idővel. Eközben a felső arctájék zsírpárnácskái a gravitációnak engedve leeresztenek, és lejjebb húzódnak. Eközben a szervezet kevesebb kollagént termel, így a bőr is elveszíti ruganyosságát.

Az orvosok kitaláltak egy négyfokú skálát is, amin az 1 a fiatalos, feszes arcot, a 4 a megereszkedett, ráncos arcot jelzi, és ez alapján osztályozzák a pásiensek arcát. Így a feltöltésnél már csak arra kell figyelni, hányas fokozatú arcba kell az ehhez előírt mennyiségű töltőanyagot bejuttatni. Arra is vigyázni kell, hogy ne pumpáljanak be túl sok anyagot, ugyanis attól majomszerű ábrázata lesz a páciensnek.

Alapvetően hyaluronsavat használnak a feltöltéshez, de olykor a csontokban is megtalálható kálcium-hidroxidot juttatnak a bőr alá (marhazsírt semmiképp!). Ezek komoly mellékhatásokat nem is szoktak kiváltani, kissé megduzzadhat és kisebesedhet az alany arca az injekció helyén, de ez múló panasz. A pénztárca pedig 1200 és 1600 dollár (263 ezer és 351 ezer forint) között szenvedheti meg a beavatkozást. Ennek ellenére jobban megéri anyagilag, mint egy ráncfelvarrás: egyrészt egy évig tart a hatása, másrészt a szervezetet kollagén termelésére ösztönzi a jobban feszülő bőr, így egyre kevesebb és kevesebb anyagot kell évente befecskendezni. Persze lehet, hogy nem is érdemes, hisz nem mindenkinek árt az öregedés.