Egy Facebook bejegyzés irányította rá a figyelmet, hogy az Update vaníliás puding, és a Coop saját márkás terméke viszonylag hasonló. Az árán kívül túl sok különbséget nem találtunk a két termék közt, bár a szakember szerint igenis van.

A Facebookon terjed  már egy ideje egy fotó, amin a Coop saját márkás vaníliapudingja, illetve egy Norbi Update puding látható. A két kép meglehetősen hasonló csomagolású pudingokat mutat be, más márkajelzéssel. A megosztáscunami ellenére nem volt egyértelmű, hogy a két termék összetétele tényleg megegyezik-e, és Norbi csak kihasználja a brandet, hogy drágán adja el a termékét, vagy a Coop ismerte fel, hogy jó ötlet másolni az eredetit, és piacra dobni a low-budget változatot. Az biztos, hogy a két terméket ugyanaz a cég gyártja, a Bonfarm csoport tagja, a Sole-Mizo. Ezért tőlük kértünk magyarázatot arra, hogy a látszólag azonos termékek közt mi a különbség, és nem csak az történik-e, hogy a megrendelés függvényében minden pohárba ugyanaz kerül.

A választ Szilágyi Lászlótól, a Sole-Mizo kereskedelmi és marketing igazgatójától kaptuk meg, aki részletesen tájékoztatott a két termék eltérő voltáról.

"A kérdéses termékek esetében a feltüntetett összetétel lista nem teljesen azonos (Coop: csak savófehérje koncentrátum Update: permeátum és savófehérje koncentrátum) (A permeátum a folyékony édes tejsavó ultraszűrésével előállított termék, amelyet vagy teljes egészében, vagy valamilyen újabb szeparációs eljárást követően szárítanak), és természetesen a receptúra is különbözik" – írta Szilágyi.

A két termék között vannak eltérések, de ezek az összetevők listájáról nem derül ki, ugyanis a titkos receptúra részleteket nem kell feltüntetni a csomagoláson. A szóban forgó Update puding, és a Coop saját márkás puding esetében is vannak eltérések olyan részletekben, amelyek az összetevő-listából nem derülnek ki.

"Az édesítőszer-komponensek aránya eltérő, illetve a termékekben található fehérje forrása más alapanyagból származik, és az aroma is eltérő minőségben. Figyelembe véve a részben eltérő gyártási technológiát is, mely szerint az Update puding esetében speciális hőkezelési eljárást alkalmazunk (ez a tápanyag felszívódást befolyásolja), a két termék előállítási költsége eltér egymástól, és ezt a különbséget érvényesítjük az átadási árainkban is."

A kissé rejtélyesen hangzó, más alapanyagból származó fehérje Szilágyi szerint mindössze annyit jelent, hogy a tej más alkotóelemét használták fel a pudinggyártás során.

"Mivel az említett Facebook bejegyzés ráirányította erre a figyelmet, a közeli jövőben meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket ebben az irányban, mivel nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy az általunk gyártott termékekkel kapcsolatban a fogyasztóinkban ne merüljenek fel kérdések" – fejtette ki a cég kereskedelmi igazgatója.

A kérdés csak az, le van-e védetve a termék, illetve melyiket kezdték előbb gyártani. A Sole-Mizo tájékoztatása szerint "az Update receptúra Norbi és a Sole-Mizo közös fejlesztése, és azokat más terméknél azonos módon nem használjuk fel, az Update puding pedig korábban került a piacra, mint a Coop."

Norbi ugyanezt írta Facebook oldalára. "Mivel 8 éve először jelentünk meg vele, nem nekünk kell magyarázkodni. Jó amit csinálunk, utánoz mindenki. Így van ez más termékkel is. Fejlesztünk új pudingot, annak is lesz utánzata. Árak? Mindenki annyival és azzal csalja be a vevőt a boltba, ahogy akarja. 79 forint az beszerzési ár, ha más terméken keresnek extrát, akkor megérheti. Ennyi" – vázolta meglehetősen tömören a fitneszguru a dolgot.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának tájékoztatása szerint az Update puding receptúrája nincs levédetve, csak az Update van védjegy oltalom alatt.

Ha valaki jó áron szeretne hasonló kalóriájú termékhez jutni, az választhatja a Coop saját márkásán kivül a CBA saját gyártású pudingját is, illetve a Famer termékét is.

A Coop cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre, pedig erre több mint egy hónapjuk volt.  

Update Vanilla Pudding ( Magas hőmérsékleten hőkezelt vanília ízű puding édesítőszerrel és tejszínhabbal) - 114 Ft

Összetétel: tej, tejszín(20%,) permeátum, savófehérje-koncentrátum, módosított keményítő, stabilizátorok(karragén, guar-liszt),zselatin, édesítőszerek(nátrium-ciklamát, nátrium-szaharinát), emulgeálószerek(zsírsavak mono- és digliceridjeninek tejsav észterei, zsírsavak mono- és digliceridjei), savanyúságot szabályó( nátrium-hidrogén-karbonát), aroma, színezék(béta-karotin)

Coop Vanília ízű puding (Magas hőmérsékleten hőkezelt vanília ízű puding édesítőszerrel és tejszínhabbal) - 89 Ft

Összetétel: tej, tejszín(20%), savófehérje-koncentrátum, módosított keményítő, stabilizátorok(karragén, guar-liszt),zselatin, édesítőszerek(nátrium-ciklamát, nátrium-szaharinát), emulgeálószerek(zsírsavak mono- és digliceridjeninek tejsav észterei, zsírsavak mono- és digliceridjei), savanyúságot szabályozó (nátrium-hidrogén-karbonát), aroma, színezék(béta-karotin).