A Kingswood Preparatory School igazgatója arra kötelezte az általános iskolába járó gyerekek szüleit, hogy ha a gyerek születésnapi zsúrt rendez, akkor meg kell hívniuk a gyerek össze osztálytársát. Az igazgató szerint ez az elvárható cselekedet, így nem közösítenek ki senkit. A szülők szerint csak annyi értelme van a dolognak, hogy drágábbak lesznek a zsúrok.

A Bathban található elég menő Kingswood Preparatory School általános iskola igazgatója, Mark Breary arra kötelezte az iskolájába járó diákokat, hogy ha születésnapi zsúrt rendeznek, akkor hívják meg az összes osztálytársukat, ne csak néhány embert – írja a Daily Mail.

“Kérjük, hogy ne hozzanak az iskolába olyan meghívókat, amelyek nem szólnak egy osztál vagy évfolyam minden tagjának. Ez teljesen szembemegy az iskola elveivel, azzal a gyakorlattal, hogy nem közösítünk ki senkit, rosszindulatú dolog” – írta az igazgató a szülőknek szánt levelében, amin a szülők természetesen jól kiakadtak.

A szülők nem azon akadtak ki, hogy így mondjuk egy gyerek a saját bulijába kénytelen meghívni egy olyan gyereket, aki mondjuk egyébként bántja, vagy hogy ez a rendelkezés nem megoldás például a kiközösített gyerekeknek, attól, hogy meghívják őket egy buliba, még nem biztos, hogy jobban el fogják őket fogadni.

A szülők leginkább azon borultak ki, hogy így megnőnek a születésnapi zsúrokra szánt költségek. “Szerintem engedélyezni kellene, hogy a gyerekek osszák ki a meghívókat, és az igazgatóknak észben kellene tartaniuk, hogy nem minden szülő engedheti meg magának, hogy meghívja az egész osztályt, néhány osztályba több mint húsz gyerek jár” – panaszkodott az egyik szülő.

“A legtöbb szülő kis költségvetésű születésnapi zsúrokat csinál, nem engedhetik meg maguknak, hogy meghívják az egész osztályt. Ráadásul ha valamilyen tematikus zsúrt csinálnak, akkor sokszor csak bizonyos számú emberrel működik a tematika. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy nem kaphatnak meg mindent” – panaszkodott egy másik szülő.

Aztán egy szülő megjegyezte, hogy az igazgató szavait lehet úgy is értelmezni, hogy csak azt nem szeretné, ha az iskolákban keringenének a meghívók, iskolán kívül nyugodtan lehet szelektálni az osztálytársak között.

Végül kiderült, hogy az igazgató is valami ilyesmire gondolt.

“Mi azt mondjuk, hogy nem szeretnénk, ha úgy adnák át a gyerekek a meghívókat a meghívott néhány gyereknek, hogy sok másik gyerek is ott van. A szülők 99,9 %-a egyetért ezzel. Küldjenek mondjuk emailt, ne a közösségi terekben történjen a dolog, ahol látni, hogy kihagynak a meghívottak közül egy, két, három gyereket. Ha egy gyerek azt érzi, hogy őt valamiért kihagyták, annak súlyos következményei lehetnek, és ez egy olyan dolog, aminek nem szabad megtörténnie. Miért dönt úgy valaki, hogy a közösség előtt rekeszt ki valakit, amikor nem muszáj ezt tennie?” – mondta az igazgató.

Egy anya pedig megjegyezte, hogy neki az a módszere, hogy amíg a gyereke nem ismeri túl jól az osztálytársait, addig meghívja az egész osztályt, majd eljönnek azok, akik tényleg jóban vannak a gyerekével, amikor pedig már idősebb a gyerek, és kialakultak a barátságai, akkor csak simán átcsörög az érintett anyukáknak.

A kérdéses iskola egyébként egy klasszikus, bentlakásos brit iskola, ahol nem valami olcsó a tandíj, már az általános iskolai képzésért is évi nagyjából 20000 fontot kell a szülőknek fizetniük, vagyis nagyjából évi 7 millió forintot.