James Deen saját bevallása szerint sonkát lop, brit fiatalok pedig sokminden mást, de nem maguknak, hanem megrendelésre. Pont emiatt érzik úgy, hogy ők csak segítenek másoknak, és ők amolyan modern kori Robin Hood-ok, akik közül sokan már rengeteg boltból ki vannak tiltva.

Lehet, hogy James Deen brit lapokat olvasgat szabadidejében, de az is lehet, hogy véletlen egybeesés, hogy a pornós pont akkor írta ki twitterére, hogy sonkát szopott lopni a boltból, mikor a Daily Mail lehozott egy cikket egy új, bolti tolvajokról szóló műsorról, ami olyan fiatalokról szól, akik modern kori Robin Hood-nak képzelik magukat, amiért boltokból megrendelésre lopnak.

A Channel 5 Shoplifters & Proud című műsorában az egyik szereplő egy 29 éves manchesteri srác, Owen Brazil, aki saját bevallása szerint bolti tolvaj, akit sok boltba már be sem engednek, mert arcról felismerik, miután már többször is elkapták. "Az egyik boltba például minden nap jártam, néha naponta kétszer is, és nem nagyon érdekelt, hogy minden alkalommal 150-200 font (50-70 ezer Ft) értékű cuccal jövök ki. Elég sok olyan cucc van, amit mások szeretnének, és tudod, engem bíznak meg ezzel" – mondta Brazil, aki gyakorlatilag hivatásos bolti tolvaj.

Nagy-Britanniában minden tizedik másodpercben történik egy bolti lopás, ami azt jelenti, hogy évente körülbelül négymillió ilyen eset van, így a bolti tolvajok összesen 1,3 milliárd fonttal (több mint 400 milliárd Ft) károsítják meg a boltokat. A bolti lopásoknak viszont mindössze csak a hét százalékát veszik észre időben, és ezek közül csak kevés tolvajt tudnak elkapni, és végül akár börtönbe küldeni. De még a börtön sem riasztja el a lopástól Brazilt, aki azt mondja, nem érdeklik a következmények, ő élvezi, hogy a számlái befizetése után is marad napi 50 fontja (kb. 17 ezer Ft).

Owen Brazil pedig nincs egyedül, hozzá hasonlóan Jade Underwood, egy 23 éves lány is megrendelésre dolgozik, még akkor is, ha őt már több mint 80 boltból kitiltották, ezért rengeteget kell utaznia ahhoz, hogy olyan boltot találjon, ahol még nem ismerik az arcát. "Nem fogok 15 fontot (5 ezer Ft) kifizetni egy alapozóért, ha rá tudom őt venni, hogy ellopja nekem. Majd elemeli egy boltból, vagy valami. (...) Csak adni kell neki három fontot, meg pár szál cigit, és már csinálja is" – mondta Jade Underwood unokahúga, Sasha.

Azt mondjuk nem tudjuk, hogy a Channel 5 műsorában szereplő bolti tolvajok miért vállalták a tévés szereplést névvel és arccal, ha már így is ismeri őket a legtöbb boltos, persze lehet, hogy fizetett nekik annyit a csatorna, hogy egy ideig meglegyen nekik az a napi 17 ezer Ft, amivel már boldogok.