Facebook-oldalra feltöltött képekkel, videókkal alázták meg a leitatott és megerőszakolt tinilányokat új-zélandi fiatalok. Az aucklandi csapat még menőnek hitt becenevet is adott magának, a rendőrség pedig nagy ívben tett a tevékenységükre. Egy hírportál azonban leleplezte őket, és közzétette néhányuk nevét, köztük a Mátrix egyik színészének fiáét. A botrány a kormányt is elérte, várhatóan hullani fognak a fejek.

A békésnek hitt Új-Zéland teljesen meg van döbbenve: kiderült, hogy egy csapat aucklandi fiú rendszeresen azzal szórakozott, hogy fiatal lányokat leitatott, majd megerőszakolt – írja a Jezebel. Ezzel nem álltak le, felvételeket is készítettek minderről, amiket közzétettek az interneten. A csoport ennek külön Facebook-oldalt szentelt, amiről a rendőrség tudott, de állításuk szerint nem tudták eltávolítani azt (csak a leleplező riport után 3 órával). Mindezt két éven át háborítatlanul csinálták.

Az ügyet több szál is bonyolítja: a banda egy tagja rendőrgyerek, egyikük pedig egy, a Mátrixban is szerepelt színész, Anthony Ray Parker (ő alakította az első részben Dozert) fia. A csapat magát a Ghostbusters (Szellemirtók) után Roast Bustersnek hívta (a roast kb. a beégetést jelenti). A srácoknak a 3News új-zélandi portál eredt utána, hogy legalább valaki leleplezze őket. Végül több nevet is nyilvánosságra hoztak a csoportból.

A Jezebel összegyűjtött néhány roppant cinikus kommentet a fiúk azóta már nem üzemelő Facebook-oldaláról. Ebben azzal poénkodtak, hogy a kloroformmal lehet legkönnyebben ágyba csábítani egy lányt, egyikük kifejtette, mekkora kannak érezte magát az első erőszak idején, másikuk büszkélkedett vele, hogy egy 13 éves lánnyal szexelt. Egy videón azt vallották magukról, nem örömből teszik ezt, hanem munka nekik, a lányoknak meg azt tanácsolták az aktus után, menjenek csak a rendőrségre, a zsaruk úgysem tudják "visszaerőszakolni" őket.

A gangrape lélektana

A csoportos nemi erőszakot választó fiatalok gyakran saját kudarcaikat igyekeznek leplezni az ilyen tettekket, mert az erőszakos szituációkban ők számítanak a királyoknak. A jelenségről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.

Az új-zélandi jog szerint súlyos bűncselekményt követtek el a fiúk: 16 év alatt tilos szexuális kapcsolatot létesíteni, illetve berúgott emberrel sem engedi a törvény a nemi aktust. Parker apja azóta közleményben jelezte: ez az egész "családi ügy", míg az egyik azóta felnőtt fiú elnézést kért mindenkitől, hozzátéve, hogy ő alapból jó ember. A rendőrségen viszont egyik áldozat sem tett feljelentést, a hatóságok nem vizsgálódnak. Ezt megcáfolandó, a BBC azt írja, 2011-ben egy lány már hozzájuk fordult, és három másik is a későbbiekben. Persze a nép akcióba lépett, halálos fenyegetések érik az egykori bandatagokat, akik közül kettőt már kihallgattak.

A BBC szerint az ügy elérte a kormányt is, John Key miniszterelnök intézkedett. Vizsgálat fog indulni az ügy rendőrségi kezelése kapcsán, Key pedig kiábrándítónak és elégtelennek nevezte azt. "Ez egy nagyon komoly ügy. Az új-zélandi szülők tudni akarják, hogyha a lányuk panaszt tesz a rendőrségen, akkor azt komolyan veszik" – jelentette ki Key.