Egyre nagyobb botrány kezd kialakulni Renisha McBride két héttel ezelőtti meggyilkolása után. A nő balesetet szenvedett Detroit mellett, odament egy házhoz, hogy segítséget kérjen, amikor viszont ajtót nyitottak neki, agyonlőtték. Az ügy részletei meglehetősen homályosak, egyesek rasszista indítékból elkövetett gyilkosságról beszélnek. Ráadásul a rendőrségi vélemények ellentmondanak a helyszíni bizonyítékoknak.

Ami biztos, hogy Renisha McBride, egy 19 éves, amerikai állampolgár kb. két héttel ezelőtt éjszaka autóval elindult a barátnőjéhez Detroitban, de sosem ért oda, mert útközben meghalt, agyonlőtték. Ennyit lehet garantáltan tudni arról a bűncselekményről, ami most már hetek óta egyre nagyobb balhét dagaszt az Egyesült Államokban.

Az eddig megjelent cikkek alapján megpróbáljuk nagyjából ismertetni az ellentmondásokkal és homályos foltokkal teli történetet.

Az egész esetben talán a legfurcsább, és ami az áldozat családját, meg a kritikus közvéleményt leginkább kiakasztja, hogy lehet tudni, hogy ki lőtte le a lányt, a rendőrség mégsem tartóztatott le eddig senkit az ügyben.

 
 

Fox 2 News Headlines

Az eddigi legelfogadottabb történet az, hogy McBride elindult az autóval a barátnőjéhez éjszaka, útközben karambolozott, nekiment egy parkoló autónak, a balesetben megsérült az arca, mást nem tudni biztostan. Egy nő a segítségére sietett, de McBride nagyon zavart volt, azt mondta, el kell mennie a helyszínről, próbálta beindítani az autót, ez nem sikerült neki, ezért kiszállt, és elindult gyalog.

Ütközben a környező házakba csengetett be, hogy segítséget kérjen. Amikor odaért az egyik házhoz, egy férfi kérdés nélkül lelőtte egy shotgunnal. Néhány vélemény szerint felmerül, hogy rasszista indítékból követték el a gyilkosságot, de erről semmi biztosat nem tudni, ahogy arról sem, hogy McBride például azért volt-e zavart, mert részeg volt, vagy a baleset miatt volt kissé sokkos állapotban.

“Tegyük fel, hogy ivott. Feljogosít ez bárkit arra, hogy fogja a shotgunját, és agyonlője? Ez egy kifogás, nem egy igazolás. Letartóztathatták volna, bevihették volna előzetesbe, mi pedig érte mehettünk volna másnap. Nem érdemli meg, hogy meghalt csak azért, mert bekopogtatott valakihez” – mondta az ABC-nek Bernita Spinks, az áldozat nagynénje.

A család ügyvédje teljesen megmagyarázhatatlannak tartja az elkövető viselkedését, akinek annak ellenére van ügyvédje, hogy még hivatalosan nem is emeltek ellene vádat, sőt nem is gyanúsították meg. Az elkövető ügyvédje azt mondja, ügyfele az amerikai önvédelmi törvényeket betartva járt el, amikor a saját életét védve lelőtte a támadónak nézett segítségkérőt. Az áldozat családja és az ügyvédjük szerint teljes nonszensz, amit a másik fél állít.

“Tételezzük fel, hogy kopogott az ajtón! De az is lehet, hogy dörömbölt az ajtón. Legyen úgy. Ok, szóval dörömbölt az ajtón, a férfi pedig hallja, hogy dörömbölnek az ajtaján, mit tesz ilyenkor az ember? Hívhatja például a 911-et. És tudjuk, hogy miután megölte, hívta a 911-et, és akkor a dearborni rendőrök 2-3 perc alatt kiérkeztek a helyszínre. Szóval, ha hallja a dörömbölést, és úgy cselekszik, mint minden értelmes ember cselekedne, és kihívja a rendőröket, akkor a rendőrség 2-3 percen belül kiérkezik, és nem lenne ma szükség erre a beszélgetésre. Renisha nem lenne halott” – mondta a csatornának a család ügyvédje, Gerald Thurswell.

Az ügyben a legújabb fejlemény, amit az ügyvéd is említett, hogy az elkövető beszélt a 911-gyel a lövés után, ennek a beszélgetésnek a napokban kiderült a tartalma.

“Most kaptam egy 911-es hívást egy férfitól, azt hiszi, hogy lelőtt valakit a verandáján, aztán letette a telefont. Megpróbáljuk visszahívni. Itt van a vonalban a férfi, azt mondja, nem ismeri a személyt, próbálok többet megtudni” – idézi a felvételeket a beszélgetést megszerző Detroit News.

A diszpécser ezután a helyszínre kiérkező járőrrel beszélt, ekkor tudta meg, hogy egy fekete nő fekszik a küszöbön.

A rendőrök kihallgatták a támadót, többször is beszéltek vele, de egyelőre nem tartóztatták le, azt mondják, majd ha tisztázódik az eset, megteszik a szükséges lépéseket. A tiltakozók nem értik, mit van tisztázni egy olyan eseten, amikor a támadó maga hívja fel a 911-et, és mondja azt, hogy megölt egy embert, ráadásul a feltételezett elkövetőt utána ki is tudják hallgatni a rendőrök, mert nem menekül el a helyszínről.

Breaking News

Közben jogvédő csoportok is tiltakoznak, rasszista indítékot emlegetnek, és párhuzamba állítják ezt az ügyet azzal a tavalyi, szintén nagy felháborodást keltő esettel, amikor egy önkéntes rendész megölte a 17 éves, fegyvertelen Trayvon Martint, és a bíróság felmentette a férfit, mert elfogadták, hogy önvédelemből ölt meg egy fegyvertelen kamaszt. Rengetegen tiltakoztak az ítélet ellen.

A Washington Post megemlíti, hogy csak az elmúlt 1-2 évben legalább hét olyan eset történt, amikor valakik lelőttek egy színesbőrű személyt csak azért, mert veszélyesnek gondolták, annak ellenére, hogy az áldozatok nem tettek semmi olyat, ami indokolta volna azt, hogy veszélyt jelentenek.