A 19 éves Jacqui Beck MRKH szindrómával jött világra, ami azt jelenti, hogy a beteg hüvely, méh vagy a méhnyak nélkül születik. Mint kiderült, állapota nem is olyan ritka, 4500 lányból egy ezzel a betegséggel születik. A szindróma általában észrevehető, ha valaki MRKH-val megpróbál nemi életet élni, vagy nem kezd el menstruálni 16 éves koráig.

Egy 19 éves brit lány, Jacqui Beck MRKH szindrómával jött világra, ami azt jelenti, hogy a beteg hüvely, méh vagy a méhnyak nélkül születik – írta a Huffington Post. A lány azt mondja, teljesen sokkolta, amikor 17 évesen megtudta, hogy nincsen vaginája. Beck egy orvosi vizsgálat során említette meg, hogy még nem kezdett el menstruálni. A tesztek hamar kimutatták, hogy MRKH szindrómája van.

„Sírva jöttem ki az orvostól. Soha nem fogom megtudni, milyen a szülés, terhesség, vagy a menstruáció. Minden, amit elképzeltem, hogy majd csinálok, hirtelen kitörlődött a jövőmből. Nagyon dühös lettem, és úgy éreztem, nem vagyok igazi nő többé” – mondta Beck, akinek hobbija az éneklés.

Nem egyedüli eset

Bármennyire is megdöbbentő, Beck nincs egyedül. Sőt, az ő állapota nem is különösen ritka. A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint 4500-ból egy újszülött lányt érint a Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser szindróma (ami a nevét a felfedező orvosok után kapta). Az állapot főként a szaporító szervrendszert érinti és a hüvely és a méh kifejletlenségét vagy hiányát okozza. A NEI szerint többnyire olyanoknál jelentkezik, ahol még nem fordult elő a családban a betegség. A külső nemi szervek normálisak, az MRKH szindrómás nők működő petefészkekkel rendelkeznek és a pubertáskoron is átesnek. A betegség általában észrevehető, ha valaki MRKH-val megpróbál nemi életet élni, vagy nem kezd el menstruálni 16 éves koráig.

Mint Becket, egy másik lányt Christina Rutht is diagnosztizálták MRKH-val 17 éves korában. Májusban beszélt állapotáról, miután elvégezte a középiskolát. Azt mondta, hogy a rendellenességgel összekapcsolt szégyent nehezen lehet kezelni. „Két orvos is megkérdezte tőlem, miért nem hozattam magam még rendbe” – mondta Ruth a Lancaster Online-nak akkoriban. „Ez teljesen helytelen. Így születtem, és nem kellene azt éreztetni velem, hogy másodosztályú vagyok emiatt.”

Bár a betegség nem gyógyítható, több kezelési lehetőség áll rendelkezésre a nők számára. Orvosi eljárások, mint például a tágítás, vagya  műtét segít létrehozni egy hüvelyi csatornát, amely lehetővé teszi számukra a közösülést. A petesejteket el lehet távolítani és megtermékenyíteni, hogy később fel lehessen használni egy béranyával.

Több támogató közösség is létezik az MRKH szindrómás nők számára. A Beautiful You MRKH Alapítvány egy non-profit csoport, amely arra törekszik, hogy „megszüntesse a szégyenérzetet és az elszigeteltséget, amely gyakran kíséri a diagnózist”.

Beck, aki most már 19 éves, szintén felvállalja az állapotát. „Reménytelenül romantikus vagyok, és úgy tekintek erre, mint egy nagy személyiségtesztre. Ahelyett, hogy arra összpontosítanék, hogy ez majd elriasztja a férfiakat, valójában úgy gondolom, hogy segíteni fog megtalálni 'az igazit'”  – mondta. „Őszinte akarok lenni minden férfival, akivel találkozom, és el akarom mondani nekik rögtön az állapotomat. Ha az MRKH hallatán elfut, akkor nem is akarok intim közelségbe kerülni vele.”