Illegális a prostitúció és a sztriptíz a klubokban, de állítólag mégis vannak olyan helyek, ahol szlovén lányokat futtatnak. A rendőrség két klubot bezáratott, de így is maradt - ügyvédjük szerint a rendőrök kokaint és pénzt kínáltak szexért az alkalmazottaknak, de így se jutott nekik semmi.

Sorra zárják be az izlandi pezsgőklubokat. Ezekre ne úgy gondoljanak, mint mondjuk nálunk egy borbárra, mert itt az alkoholos italok fogyasztása itt biztosan nők társaságával jár. A nagy kérdés, hogy mi tartozik bele ebbe a társaságba, mert 2010-ben ott betiltották a sztriptízbárokat, ráadásul az egész országban tilos szexért pénzt adni, illetve elfogadni.

Mint a Grapevine még nyáron megírta, két reykjayíki újságíró beépülős riportot írt két ilyen helyről, a Crystalról és a VIP Clubról – utóbbiban főleg szlovén nők dolgoztak, alig voltak egy hete Izlandon, egy közös lakásban laktak, és nem állhattak szóba akárkivel, viszont 20 ezer koronáért (36 ezer forint) bármit megtettek egy félreeső helyiségben. (Angolul itt olvashat róla.)

A Vísirnek Steinunn Gyðu- og Guðjónsdóttir, egy exprostituáltaknak fenntartott lakóotthon vezetője azt mondta, az ilyen helyeken elég gyanús, hogy emberkereskedelem működik. Utóbb azt is hozzátette, a hölgyek nyilvánvalóan nem csevegtek a vendégekkel, ugyanis sem izlandiul, sem angolul nem tudtak. Stefán Eiríksson, Reykjavik rendőr-főkapitánya fantasztikus nyilatkozattal vette el a brutális valóság élét: ő nem tudja, mi folyik az ilyen klubokban, még nem járt ilyen helyen, de a rendőrség dolga, hogy kivizsgálják az efféle eseteket.

Egymás után

Perelni az államot

Björk Eiðsdóttir és Erla Hlynsdóttir több cikket írtak hasonló klubokról, és az ott történtekről. Rágalmazásért beperelték őket, első fokon győztek, de a legfelsőbb bíróság a klubtulajdonosoknak adott igazat. Erre a visszás ítélet miatt beperelték az államot, és nyertek. Egy velük készült interjút itt olvashat el.

A riport után a helyi rendőrség vizsgálatot indított az ilyen létesítmények ellen. Nemrég a Strawberriest záratták be: nyolc férfit letartóztattak, köztük a tulajdonost, és négy alkalmazottját. Prostitúció elősegítésével gyanúsítják őket. A maradék három férfit pedig azzal, hogy szexért fizettek, ami Izlandon megintcsak tilos. Egy nőt is letartóztattak, ő lehet, hogy drogot árult.

Múlt pénteken aztán bezárt a VIP Club is – húsz rendőr szállta meg a pezsgőbárt, és bár senkit sem tartóztattak le, egyre erősebb a gyanú, hogy a klubban is zajlott prostitúcióhoz köthető tevékenység. (Bár ez nagyon szóvivőül hangzik, de nem tudni, hogy ott volt-e szobáztatás, vagy prostiközvetítés.)

Hiába fizettek, nem volt szex

Vilhjálmur H. Vilhjálmsson, a klubok ügyvédje a sajtónak azt mondta: az álruhás rendőrök, akik megpróbálták lebuktatni a vélelmezett prostitúciós hálózatot, hiába ígértek a szexért pénzt és kokaint is, egyiküknek sem jutott belőle. „Ötöt küldtek, 800 ezer koronát [csaknem másfél millió forint] költöttek pezsgőre, és az alkalmazottakkal töltött időre. Egyikük sem tudott szexet venni." Szerinte ez viszont tisztességtelen gyakorlat, ezért feljelentést tett a rendőrségen. Igen, feljelentette a rendőröket a rendőröknél. Az ügy egyelőre ott tart, hogy minden klubtulajdonos tagad bármilyen prostitúciós közreműködést.