Egy hónapja szabadult Dél-Londonban 30 év fogság után három személy egy lakásból, miután az egyikük sikeresen jelenteni tudta, hogy akarata ellenére tartják fogva. A legfiatalabb, egy 30 éves nő sosem hagyhatta el egyedül fogvatartói házát, csak az ablakból nézhette az utcát, szerelmes lett a szomszédjába, az évek alatt 500 levelet küldött neki, és azt kérte tőle, ne segítsen.

Elég zavaros ügyre derült fény nagyjából egy hónappal ezelőtt Dél-Londonban, amiben egy dolog biztos, hogy két idősebb személy rabszolgaként tartott három személyt a lakásában, köztük egy 30 éves nőt, aki gyakorlatilag csecsemőkora óta rabszolgasorban élt – írja a Daily Mail.

Az ügy azután pattant ki, hogy az egyikük, egy 57 éves ír nő egy hónappal ezelőtt értesítette a Freedom Charity nevű jótékonysági szervezetet, hogy akarata ellenére tartják fogva egy dél-londoni lakásban. Ezután sikerült kiszabadítani azt a három nőt, az ír mellett egy 69 éves malájt és egy 30 éves britet, akiket 30 éve tartott fogva egy pár.

A fogvatartókat, egy 67 éves indiait és egy szintén 67 éves tanzániait a rendőrök letartóztattak, most pedig arra várnak, hogy az áldozatok felépüljenek annyira mentálisan, hogy a sztori részleteit össze lehessen rakni. A 69 éves maláj például ki tudja mikor, de agyvérzést kapott, nem kapott orvosi ellátást, ezért eléggé leromlott az állapota, de a másik két fogvatartott is nagyon zavarodott.

“Ezeket a nőket felkavaró traumák érték, amikről beszámoltak nekünk is. Most arra lesz szükség, hogy az áldozatok a névtelenségük megőrzése mellett, zavartalanul tudjanak résztvenni a rehabilitációban” – mondta a Daily Mailnek a Freedom Charity alapítója, Aneeta Prem.

A fogvatartók az eddigi nyomozási eredmények szerint a 60-as években érkezhettek Angliába, majd nagyjából 30 évvel ezelőtt összegyűjtöttél az áldozataikat, akiket egy szektaszerű közösségben tartottak fogva. Az áldozatok az évek alatt a szektaszerű körülmények és a bezártság miatt nagyon zavartak lettek.

A legfiatalabb, aki csak annyit tud, hogy a szüleit elvesztette csecsemőkorában, és hogy a fogvatartói vették magukhoz, egész életében rabszolgaságban élt, nem tudja, milyen országból származik, és több mint 500 szerelmeslevelet írt hét év alatt a szomszéd fiúnak, a most 26 éves Marius Fenecknek.

A szomszédok beszámolói szerint sosem tűntek furának a fogvatartók és a fogvatartottak. A fiatal nő rendszeresen elkísérte a boltba az idősebbeket, nem zajongtak, látszatra teljesen szokványos életet éltek.

A leveleket kapó Feneck azt mondta, rendszeresen látta a most 30 éves nőt, ahogy a lakásukból bámul ki az ablakon. “Egy időben küldött nekem képeket, meg leveleket, hogy mennyire együtt akar velem lenni. Nem érdekelt, de nem hagyta abba a próbálkozásokat. A levelekre parfümöt rakott, és amikor az öregeket elkísérte a Tescóba, a lépcsőházban mindig lemaradt egy kicsit, hogy be tudja csúsztatni a levelet a levélszekrényünkbe” – mondta Feneck a lapnak.

A kiszabadított nő összesen több mint 500 levelet küldött a szomszédjának, némelyiken rúzscsókok is voltak, és mindig leírta, hogy ne próbálja meg őt keresni a srác, mert azok, akikkel lakott rasszisták voltak.

Az Express hosszabban idézett a levelekből, ezekből kiderül, hogy a lány, akit Rose-ként ismertek Feneckék azt is megírta a fiúnak, hogy fogva tartják, fogvatartói gonosz szörnyek, és hogy úgy érzi magát, mint egy légy a pók hálójában. Ezután némileg rejtély, hogy a szomszéd srác miért nem próbált meg semmit sem tenni, de erre a vonalra nem terjed ki a nyomozás.

A bezárt lányt az sem zavarta, hogy Fenecknek felesége, sőt gyerekei voltak, nemrég gyűlöletlevelet írt Feneck feleségének, amiben mindennek elmondta, amiért elvette tőle a szerelmét.

“Azt mondta, undorító vagyok, és hogy a gyerekeim nem érdemelnek meg engem. Rose-nak elég fura, beesett tekintete volt, féltem tőle. Gondolkoztam, hogy elmegyek a levél miatt a rendőrségre, ha megteszem, talán korábban szabadult volna” – mondta Feneck felesége, Rachael Price.

A történet nagyon zavaros, a Scotland Yard emberei úgy fogalmaztak, az áldozatok agymosottakként viselkedtek, teljesen a fogvatartóik befolyása alá kerültek. Például, miután kiszabadították őket, egy ideig nagyon ellenkeztek az ellen, hogy letartóztassák a fogvatartóikat.