Az állami vezetőknek kiemelt egészségügyi ellátás jár. 331-en vannak, ez tehát sok ellátás. Az Átlátszó az ügyben illetékes minisztériumtól kikérte az adatokat, hogy a miniszterek, biztosok és vezetők pontosan mit vettek igénybe.

 Az atlatszo.hu háromhavi adatigénylés-sorozattal kikérte azt a listát, amelyből kiderült, az állami vezetőknek milyen nekik járó, kiemelt egészségügyi ellátást vettek igénybe az elmúlt években. Itt a teljes lista, amelyből kiderül, 2009-től 2013. augusztus végéig a jogosultak többek közt plasztikai sebészeti, pszichiátriai, és andrológiai ellátást kaptak.

Mint írják, azért kezdtek vizsgálódni, mert a Blikk augusztusban megírta, hogy sokkal több állami vezető jogosult már ezt igénybe venni: 2009 elején 175, idén júliusban már 331 személy. (Azért a létszámnövekedés, mert nőtt az állami vezetői juttatásra jogosult személyek száma. Miniszterelnöki biztosok, államtitkárok, egyéb biztosok és megbízottak, lásd keretes írásunkat.) 

Ki jogosult?

Mindenki, aki állami vezető. A vonatkozó törvény szerint: többek közt a miniszterelnök, miniszterek, államtitkár, közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár, a köztársasági elnök, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója és igazgatói, az Országgyűlés elnöke, alelnökei, háznagya, az Országgyűlés Hivatala főigazgatója és igazgatói, a Kúria elnöke és helyettese, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és helyettesei, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság elnöke, főtitkára, tagja, az alapvető jogok biztosa és helyettesei, önálló szabályozó szervek elnökei és helyettesei, kormánybiztos, miniszterelnöki biztos, miniszteri biztos, kormányhivatal vezetője, központi hivatal vezetője, kormánymegbízott,a miniszteri kabinetet vezető kabinetfőnök.

Mint írják, a KIM „az ellátás körülményeit javító szolgáltatást fizeti – 10 millió forint/év -, nem magát az egészségügyi ellátást, így az igénybevételről nem rendelkeznek információkkal". A 444.hu augusztusban arról írt, az állami jogosultaknak a Honvéd kórházban, járóbetegként, munkanapokon VIP-rendelő, soron kívüli vizsgálatok és szakorvosi kezelések járnak, fekvőbetegeknek kiemelt komfortfokozatú ellátás és elhelyezés (egyágyas, tévés, egyedi vécés/zuhanyzós szobák), illetve évi 36 szűrővizsgálat.

Az Átlátszó ezek után a Honvédkórházat kérdezte arról, hogy a vizsgált időszakban hány jogosult vette igénybe a kiemelt egészségügyi ellátást, és pontosan milyen kezeléseket. A válasz szerint a jogosultak közül vannak, akik többször is egy évben. Ők se forintosították a közpénzből megvalósított, „az ellátás körülményeit javító szolgáltatásokat". A kiderített érdekességek: 2012-ben két plasztikai sebészeti ellátás volt, a legnépszerűbb osztály a fogászat volt. „2009-ben 5, azóta minden évben 4 ellátás volt a plasztikai sebészeti szakambulancián, 3-3 a pszichiátriai szakrendelőben, és 2012 kivételével (akkor 9) évi 5 a klinikai pszichológia szakambulancián. Kiemelném még, hogy 2009-ben 9, majd 5-5, tavaly 4, idén augusztusig pedig 3 ellátás volt az andrológia – férfigyógyászat – osztályon, amely elsősorban a férfimeddőséggel és a férfiak szexuális problémáival (libidógondok, merevedési zavarok) foglalkozik" – írja az Átlátszó.