Egy kaliforniai kutató gyilkosok és átlagemberek koponyájáról készült felvételeket hasonlított össze, amikor egy nyilvánvalóan kóros agyképről kiderült, hogy a sajátja. James Fallon később azt is kinyomozta, hogy több bűnözővel is rokonságban áll, köztük a baltás gyilkos Lizzie Borden-nel is. Állítja viszont, hogy neveltetésének köszönhetően ő másfajta pszichopata: egy seggfej, aki nem gyilkol.

James Fallon, az UC Irvine neurológusa, aki hosszú ideje pszichopaták agyi fiziológiáját tanulmányozza, teljesen véletlenül fedezte fel, hogy saját maga is egy pszichopata - írta a Gawker. A tudós gyilkosok és átlag emberek koponyájáról készült felvételeket hasonlította össze, amikor egy nyilvánvalóan kóros agykép alacsony aktivitást mutatott a frontális és a halántéklebenyben. Ezek azok az agyterületek, amely az együttérzésért, moralitásért és önuralomért felelősek. Kiderült, hogy a CT a sajátja volt.

Fallon ekkor azt gondolta, hogy az elmélete a genetikailag öröklődő pszichopata viselkedésről téves lehet, ám amikor utánanézett családfájának, újabb meglepetés érte: hét feltételezhető gyilkossal is rokoni kapcsolatban áll, köztük a baltás gyilkos Lizzie Borden-nel is. Rájött, hogy a genetikai tesztek alapján ő is agresszívvá és erőszakossá válhat. Fallon viszont állítja, hogy őt az erő és a manipuláció motiválja, és sose ölt vagy erőszakolt meg senkit. Viszont visszataszítóan versengő alkat. 

Agresszív, de érvekkel támad

"Nem engedem az unokáimat nyerni a játékokban. Egy amolyan seggfej vagyok, és olyan dolgokat csinálok, amelyekkel idegesítem az embereket. Azonban míg agresszív vagyok, az agresszióm másféle - szívesebben verek meg valakit érvekkel, mint ökölpárbajban" - magyarázta. Fallon úgy véli, természete ellenére ő egy másfajta pszichopata - egy proszociális pszichopata, aki híján van az együttérzésnek, azonban a szociális normáknak megfelelően viselkedik - a nevelésnek köszönhetően. "Szerettek, és ez megvédett."

A fent említett élmény hatására ma már úgy gondolja, a jó családi környezet legalább annyira meghatározó tud lenni, mint a gének. "Amióta fény derült erre az egészre, azóta próbálok erőfeszítéseket tenni a viselkedésem megváltoztatása érdekében. Sokkalta tudatosabban teszem azokat a dolgokat, amiket a társadalom elvár, és mások érzéseivel is többet törődök. Ugyanakkor ezt nem azért csinálom, mert hirtelen kedves lettem. Büszkeségből csinálom - hogy megmutassam mindenkinek és saját magamnak is, hogy igenis meg tudom csinálni" - mondta Fallon.