Ranka Inga Studic és férje Zdravko gyermeke a szülés után nemsokkal meghalt - legalábbis így tudta a család. Ám most kiderült, a most 21 év körüli fiú minden valószínűség szerint életben van, mi több, Svájcban él.

A most 46 éves, horvát Ranka Inga Studic és férje, Zdravko a délszláv háború kezdetén várták közös gyermekük születését. Az egyre durvuló helyzet miatt a nő úgy döntött, közelebb költözik a szintén az egykori Jugoszlávia területén élő rokonaihoz, ugyanis terhes volt, és biztonságban akarta megszülni a babáját, de a kórházban azt mondták neki, a gyerek a születés után meghalt. A pár Izlandra költözött, és ott élnek 1998 óta.

Studicot egy nap egy ismeretlen nő hívta fel, és csak annyit mondott neki: „A fia életben van! A neve Ratko. Egy gazdag család vette meg Svájcban.” A telefonáló hozzátette, hogy nem tudott tovább ezzel a teherrel élni, sőt azt is tudta, hogy pontosan mikor és hol született a baba – írta a Blick.ch. 

 1412719 158580067685515 1120144556 o
Ranka Inga Studic: A baba életben van

A szülők egészen a telefonhívásig abban a tudatban éltek, hogy fiuk nem sokkal a szülés után, koraszülés következtében elhunyt. A körülmények azonban gyanúsak voltak: a kórházban folyamatosan altatták az anyát, és amikor egy este úgy döntött, kilópozik a szobájából, észrevették a csecsemőgondozók, és egyszerűen benyugtatózták. A nagymama ugyan elment a kórházba, és kérte, mutassák meg neki a babát, de egymásnak ellentmondó információkat kapott arról, hogy pontosan mi is történt, így egyszerűen csak hazavitte a lányát. 

 A lap beszélt a szülőkkel. „Úgy gondolom, hogy a fiamat olyan szerbek fogadták örökbe, akik Svájcban élnek” – mondta Zdravko. A fiúról annyit tudni, hogy 21 éves, és Ratkónak hívják. A házaspár mindössze azt szeretné tudni, hogy hogy van. „Hogyan él, mivel foglalkozik? Kérlek, lépj velünk kapcsolatba, és küldj egy fotót magadról!” – kérték a szülők.

Az elmúlt években az egykori Jugoszlávia tagországaiban számtalan hasonló eset látott napvilágot. Az elmúlt években százszámra jelentették be szülők, hogy gyermekük eltűnt a kórházban. Néhány gyereket később sikerült azonosítani, és ezekből az esetekből az derült ki, hogy egy bébimaffia működött, akik külföldre adták el a gyerekeket. Ráadásul az örökbefogadók nagy része azt hitte, egy normális adoptációt csinál végig.

Izlandon a család nemrég kiadott egy könyvet, melyben leírják, mi is történt velük. És továbbra is keresik Ratkót.