1981-ben épült, 2004-ben bezárt, 2012-ben lefotózták. Bohócok, artisták, oroszlánidomárok lakták, gyerekek népesítették be. Egy nagy birodalom szélén virágzott, manapság egy nyomorgó kis ország szívében pusztul. Íme a szovjet érában épült kisinyovi cirkusz.

2004 volt a moldáv cirkuszművészet fekete éve: bezárt a kisinyovi (chișinăui) cirkusz. Darmon Richter megkapó fotósorozatot készített a szovjet érában, 1981-ben épült cirkuszról, ami hajdan tele volt nézővel, meg bohóccal, artistával és oroszlánnal. A képek a bomlás virágzását ábrázolják néha igen horrorisztikusan, de azért érezni bennük azt a nyugati (itt: brit) távolságot is, amit egy Oxfordból érkezett író, városi felfedező sem tud feledtetni, ahogy rácsodálkozik a kelet-európai modernitásra.

Az Oxfordból érkezett író, városi felfedező tavaly járt a 23 év után bezárt cirkuszban, és rögtön megérezte a csend kontrasztját. Elmondása szerint furcsa volt az egykor élettel teli, nyüzsgő intézményben járkálnia, amit most a rothadás és a csend ural. Hozzátette, bent nem azt érezte, hogy egy üres épületben van, hanem hogy egy elpusztult rezsim egyik utolsó lábnyomában. Ennek egyik fő oka, hogy a cirkuszok előkelő helyen álltak a szovjet szórakoztatóiparban. A brit fotós képei megörökítették a belső tereket, nézőteret, öltözőket, előtereket, felfestményeket és reliefeket. Ezeken oroszlánok, jócsajok, disznón lovagló ifjú és sok más egyéb motívum látható.

Ha már a halott Szovjetuniót megnézte, Richter el akar menni az élőbe is. Ehhez csak át kell kelnie a Dnyeszter folyón, amin túl egy zsebkendőnyi szakadár köztársaság, Transznisztria fekszik, amit csak Oroszország ismer el többé-kevésbé.