Megölt négy embert, de megúszta a börtönt, mert gazdag

2013.12.12. 13:26
A 16 éves Ethan Couch négy embert megölt egy ittasan okozott balesetben. Húsz év börtönt kért rá az ügyészség, de megúszta az egészet, ráadásul arra hivatkozva, hogy olyan gazdag, hogy nem tudja, mit csinál.

A 16 éves Ethan Couch tavaly nyáron okozott ittasan vezetve súlyos balesetet Texasban, amiben összesen négy ember életét vesztette. Egy buliból tartottak haza Couch pickupjával, előttük az úton korábban egy baleset történt, amiben néhányan megsérültek. Az autósok közül többen megálltak segíteni, Couch beléjük csapódott a kocsijával, mind a négy segítségnyújtót megölte.

Viszonylag hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Couch vezette a saját kocsiját, hogy részeg volt, a véralkoholszintje a megengedett határérték háromszorosa, 2,4 ezrelék volt, ami már az a részegségi szint, amikor az ember már nem tud rendesen járni, és könnyedén el is hányja magát. A per viszonylag egyszerűnek ígérkezett, de végül mindenki megdöbbenésére a bíróság a héten 10 év próbaidőre bocsátotta Couchot.

Az ügyészség 20 év börtönbüntetést kért a bűncselekmény miatt, így különösen megdöbbentő, hogy Couch egy per letöltendő nélkül megúszta a dolgot.

Már ez is elég fura, de a legfurább a bíróság érvelése a próbaidő mellett – írja a Huffington Post. A bíróság ugyanis azt mondta, Couch nem tudta, mit csinál, nem volt tisztában a tettei súlyával, mert gazdag.

“A családja azt érezte, hogy a gazdagság olyan privilégiumokat ad neki, hogy nincs racionális kapocs a viselkedés és a következmények között” – mondta a védelem részéről felkért pszichológiai szakértő.

A védelem a szülőket hibáztatta azért, amiért a fiukban kialakult az affluenza néven is emlegetett pszichés állapot. Az affluenza lényege, hogy valaki annyira gazdag, hogy igazán semmi sem tudja boldoggá tenni, elszakad a társadalmi értékektől és a társadalomtól, annyira csak a siker, a pénz és a csillogás, illetve ezek hajszolása érdekli, hogy úgy viselkedik, mint egy mentálisan zavart ember.

A fiú védelmében még azt is felhozták, hogy a szüleitől akkor sem kapott semmilyen büntetést, amikor a baleset előtt volt egy olyan esete, hogy ájult részegen találtak rá egy kocsiban, mellette egy 14 éves, meztelen lánnyal. A védelem szerint a fiúban a nagy gazdagság és a szülői nemtörődömség miatt egyáltalán nem alakult ki az, hogy felelősségteljesen cselekedjen bármilyen helyzetben.

A bíró azt mondta, hogy a felelősség ugyan terhelhetné a fiú szüleit, de nem ők követték el a bűncselekményt, így őket nem büntetheti meg, ezért szabta ki a szokatlan büntetést a fiúra. Az áldozatok életben maradt családtagjai összeomlottak a döntés után.

A tízéves próbaidő alatt egy magánrendelésre kell majd járnia, ami 450 ezer dollárba, kb. százmillió forintba kerül majd a családnak, és a cél az, hogy a kezelések alatt elsajátítsa a felelősségvállalás tudományát. A kezelések egy kaliforniai klinikán lesznek, a bíró azt is kikötötte, hogy a fiú nem találkozhat a családjával, amíg részt vesz a kezeléseken, hogy ne legyenek rá rossz hatással.