Tekintse meg India legnagyobb vesekövét!

2013.12.23. 20:38
Egy kasmíri férfi valószínűleg az életével játszott, amikor egy 834 grammos vesekövet hordozott a testében. Esete intő jel mindazoknak, akik hanyagolják az orvosi vizsgálatokat.

Mohammed Juszuf Kán 65 éves koráig várt azzal, hogy esélyt adjon az orvostudománynak – írja a Cri.cn angol kiadása. 

Az India északi, kasmíri régiójában, Anantnagban élő férfi ugyanis vaskos vesekövet növesztett a hasában.


Nagyobb térképre váltás

A helyi kórház sebészei szentül hiszik, hogy a férfi hólyagából a történelem egyik legvaskosabb vesekövét operálták ki.

A kő súlya 834 gramm volt és 15x13 centiméteres volt az átmérője. Ez két krikettlabda mérete, és egy koraszülött baba súlya. Azt nem tudni, a képeken lábadozó férfi milyen állapotban van jelenleg.

Sajnos arról nem tudni, miként hagyta a férfi, hogy kialakuljon a hatalmas kő a szervezetében, de utánanéztünk, mik lehetnek az okok. A Webbeteg szerint örökletes is lehet a vesekő, de a helytelen életmód is rásegíthet. A vízszűrő/kiválasztó szervünkben felszívódási zavarok, elégtelen vízbevitel vagy fertőzések hatására kristályok válhatnak ki, amik idővel kővé tapadhatnak össze. Érdekesség, hogy a kis kövek okoznak inkább fájdalmat és véres vizeletet, a nagyok nem tudnak mozogni, nyugton vannak, kevésbé fájdalmasak ezért.

Több kőfajta is létezik:

  1. Kálciumkő: ezek a legnagyobb kövek, vélhetően Kánban is ilyet találhattak a kasmíri orvosdoktorok. Ez gyógyszerszedéstől, sőt túlzott A és D vitaminbeviteltől is kialakulhat.
  2. Struvit: nőknél fordul inkább elő húgyúti fertőzések után.
  3. Húgysavkő: köszvényeseknél nagy a rizikója, a húgysav anyagcserezavarával jár.
  4. Cisztinkő: anyagcserezavarok esetén, ha túl sok a fehéjrebomlásból származó cisztin, akkor kialakul a kő. Ez a legritkább fajta.