Tom Kelley fotós gyakorlatilag minden jó nőt lefényképezett, aki 1935-től megfordult Hollywoodban. Nemcsak a legendás, Marilyn Monroe-ról lőtt sorozatát érdemes ismerni, mi most főleg a kereskedelmi célú jócsaj-fotóiból készítettünk galériát.

Amellett, hogy Tom Kelley megörökítette a sztárokat, rengeteg reklámot fotózott, és olyan képeket is készített, amelyen nemigen történik semmi, csak egy jó csaj feszít rajtuk, többé-kevésbé érdekes környezetben és pózban. (Ez nem túlzás, ha az alábbi galériát végignézik, bugyi nélkül tornászó lányt is nézhetnek fehér mezőben, vagy strandoló szőke cicust, de akad festett nap előtt tekergő, binkinis személy is.) Ilyen fotókat válogattunk most össze az 1984-ben elhunyt fotós archívumából, mert úgy sejtettük, ezek önöket biztosan jobban érdekli, mint egy avokádó. Mert azt is fotózott eleget. Legyen elég most ez:

Na de vissza Kelleyhez. Nem csinált olyan zseniálisan torz celebképeket, mint Weegee, de tisztességesen végigfotózta az életét, dolgozott az Associated Pressnek és több újságnak is. A Nagy Áttörést mégis az hozta, amikor 1935-ben szalont nyitott Hollywoodban, és a filmstúdiók elkezdték hozzá hordani az új csillagaikat. Utóbb a reklámfotóra váltott, de ha ennél bővebben érdekli az élete, olvassa el, mit írt róla Norman Mailer. Ezt. Vagy nézze meg a hivatalos oldalát.

Ami biztos: a reklámfotói pont olyanok, amilyeneket minden tisztességes autószerelő műhely falán látni lehetett, a negyvenes évektől csaknem napjainkig. Nézze meg, ha nem hiszi.

Ha pedig kimondottan az archív jónőket értékeli, az alábbi képre kattintva kicsit távolabbra utazhat vissza az időben.