Egyértelműen a vicces állatos hírek miatt lehetett csak kibírni ezt az áradásokkal, hőhullámokkal, balesetekkel terhelt évet. A macskák, kutyák, rágcsálók és vadkanok azonban mindig kéznél voltak, ha röhögni kellett valakin. A macskák kiskacsákat fogadtak örökbe, a kutyák megtanultak szörfözni, a hörcsögök pucsítani, a vaddisznók bringásokat löktek fel, de az emberi állatfajt, a furryt is feltalálták végre nálunk is!

Az egy dolog, hogy a világ legcukibb állata a lemming, de a többiek is kitettek magukért. Ahogy tavaly is. Az idei év legfontosabb eseménysora a hazai tavaszi állatkerti bébibumm volt, amikor egymás után ellettek az oroszlánok, leopárdok, elefántok, tigrisek és kuszkuszok.

Macskák

Az régóta tudományos konszenzus tárgya, hogy az internet egyik alappillére a macska. A macskák ugyanakkor a természet nácijai: csak az USA-ban évi 4 milliárd madarat és 21 milliárd kisemlőst gyilkolnak meg. Sok bűnügyben is kulcsszerepük van. Egy brazil kandúr majdnem mobilt és fúrót csempészett egy börtönbe, de lekapcsolták. Ez lett a moldovai kolléga sorsa is (ld. a videót). A bristoli Norris hírhedtté vált, ugyanis rendszeresen lopott a környéktől, bár a szomszédok vidáman álltak a bűnténysorozathoz. Zsorik, a csodamacska pedig egy autót tört össze Oroszországban, alig esett baja, de a kocsit alaposan megrongálta ráesése. Olaszországban eközben egy kokainfüggő macskát találtak egy díler lakásán a rendőrök. Nagyon szomorú történet azé az amerikai nőé, aki egy zavaros sztoriban vallotta be, hogy szexelt a macskájával, de dühös is volt, hogy ez kiderült (holott nem), és meg akarta ölni a szomszédját. A cicák persze bosszút állnak: egyikük egy angol nő lakásában támadt a tulajra, akinek majdnem vérmérgezése lett brutális sebeitől.

Trollkodni és sztárkodni is szerettek az idén a macsekok. Egy szerb kandúr nyitotta a sort január elején, a B29 szerb tévé műsora közben szaladt át a stúdión. Az angolok is keményen nyomták: a 48 centi magas megamacskát, Judast az ország legerősebb embere fogadta örökbe, míg Merlin azért lett híres, mert 69 decibellel dorombol. Nagy rekorder Colonel Meow is, aki 23 centivel a világ leghosszabb szőrű macskája. Közben Grumpy Catnek, polgári nevén Tardnak is jól megy, reklámszerződést kapott és dőzsöl, bár megjelent a konkurenci(c)ája, a nevetségesen boldog macska is. Megismerhettük James Deen, a filmessé lett pornófilmes macskáját is, akinek fotóit ő posztolja rendszeresen (nem a macska, a pornós). Az év legcukibb macskája talán egy ír jószág lett, ami kiskacsákat fogadott örökbe, akik még a szoptatást is kipróbálták madár létükre. Még nagyobb király Morris, akit a mexikói Xalapában jelöltek polgármesternek, vagy Tama, aki egy japán város bakterja lett

Olykor persze őket is utoléri a végzet, ahogy a világ leghosszabb macsekját (123 centi), Mymains Stewart Gilligant. Egy másik brit macska, Coco nyolc (8) éven át csatangolt, de csak hazatalált gazdáihoz, mint Brigitte Bardot macskája. Szomorúnak indult, de vidám lett Brandy története, aki elkóborolt, majd kilenc hónapnyi pereskedés után tudta visszaszerezni birminghami gazdája. A legszomorúbb történet, hogy idén terjedt el az az őrület, hogy egyesek szakállnak használják kutyájuk-macskájuk. A menyasszonyok által dobált macsekokból pedig mém lett. A végére hagytuk a legszomorúbb cicás sztorit: Horváth Éva megmentett egy macskát az M3-ason, elnevezte Fahéjnak, a kiscica viszont egy hónap után kimúlt.

Kutyák

Az illegalitásból a kutyák is kivették a részüket 2013-ban. Egy amerikai kutya a bankjegyevésben jeleskedett, de csak százdollárosokat falt, az egydollárosra rá se nézett. Egy másik bűnöző kutya egy betörővel együtt, önként lépett le családjától. Argentína saját Švejkkel gazdagodott, ugyanis egy férfi hamis pedigrével ebként adott el görényeket, de egy állatorvos lebuktatta a csalót. Szomorú kutyás hír volt, hogy Észak-Karolinában kutyapornót terjesztő párra csaptak le, állataikat menhelyre vitték. Egy másik amerikai pedig megdugott egy pitbullt. Szörnyű kutyás hír még, hogy egy férfi széttépette Növényi Norbert kutyáját a saját ölebével, egy másik kutya pedig egy arkansasi férfi golyóit ette meg. A legkeserűbb persze az, hogy a készítők megölték Brian Griffint, a Family Guy ebét. Hatósági kutyákkal is foglalkoztunk: meglátogattunk egy rendőrkutya-válogatót, és írtunk a magyar katonák által örökbe fogadott afgán ebről, Mónikáról is

A fentieknél vidámabb annak a norfolki pudlikeveréknek a története, amit oroszlánnak nézett egy bepánikolt helybéli, és értesítette a hatóságokat. Egy másik pudli emberarcúsága miatt került a hírekbe. Keserűen indult, derűs véget ért egy tennessee-i eb története, amit vélt homoszexualitása miatt adott le egy menhelyen gazdája. Végül azonban örökbe fogadták az Eltonnak elnevezett és valószínűleg nem meleg kutyát.  Lengyelországban egy civil kutya mentett meg a kihűléstől egy hároméves kislányt, egy másik pedig egy kutyapajtása vakvezetője lett. Miközben a kutyák ökörködtek világszerte, a puli- és Facebook-tulaj Mark Zuckerberg Miskolcon nézett meg egy pulitenyészetet. George Clooney csaját, Stacey Keiblert egy kutya photobombolta, az amerikai kutyák meg megtanultak szörfölni.

Ha már kutyák, akkor művészet: Rhian White brit fotós ugráló kutyákról készített szuper fotósorozatot. Londonban viszont olyan versenyt rendeztek, amelyen hülye jelemzekbe, híres embereknek öltöztettek kutyákat, de San Francisco is jelmezbált csinált a csivaváknak. Budapesten nagy kutya-vb volt idén, ahol egy magyar bobtail lett a világ legszebb ebe. Egyes kutyák nem a hírnévtől, hanem a táncos buliktól érzik jól magukat, mások viszont szeretik, ha Edvin Marton köszönti fel őket a szülinapjukon. Szóval a kutyák nem idegesítőek, csak a kutyatulajok.

Rágcsálófélék

A folyamatosan növő fogú állatok is okoztak gondokat. Egy patkány egy kislányt támadott meg még márciusban, de a vadat levadászta a család kutyája. Egy stewardesst meg azért vettek elő, mert állítólag patkányt csempészett a bugyijában a fedélzetre. Egy gyilkos macska majdnem kinyírta Winkelhimer Smith-t, a mókuslányt, de ő túlélte, bár mozgássérült lett. Cserébe megtanult festeni. A nyulak meg különben is mindent meghágnak, a hörcsögök meg pucsítanak. Az egyik legszebb rágcsálótörténet az volt, hogy a szegedi Csillagbörtönben egy elítélt szívmasszázzsal élesztett újra egy tengerimalacot, merthogy a rabok tarthatnak ilyen állatot. A cukiságlistára az a pitbull is felkerült, aki összespanolt pár nyúllal és csibével.

Patások

Boras svéd városa egy magányos disznóval vonult be a hírekbe, a helyi állatjóléti hatóság figyelmeztette gazdáját, hogy azonnal szerezzen egy társat a kannak. A vaddisznók terrorizáltak is idén: Szabó Zsófit kutyástul, na meg a gellérthegyieket. A világ jobban teljesít kecskés hírek terén is: idén írtunk a mémesült, klipekben visító kecskékről és a jógalabdát imádó kecskékről.

Garázda vadak

Ugyan nem rágcsáló, de meg kell említenünk Jant, a namíbiai szurikátát, amit a Kalaháriban mentettek meg. Hálából minden élőt terrorizál maga körül. Idén persze sok más állat is terrorizált, a XII. kerületieket például egy róka (akit legalább nem kergetett meg macska), a gellérthegyieket és újpestieket pedig vaddisznók. Az utóbbi helyen Rugó, a vadkan egy bringásnak is nekiment. Egy amerikai szarvas pedig szeretetkitörésével került be a hírekbe, amint egy piknikezőhöz bujkál. Egyiptomban pedig egy magyar gólyát néztek nemhogy garázdának, egyenesen kémnek és lelőtték. Februárban pedig egy barnamedve kóborolt Balassagyarmat környékén, de végül nem vették őrizetbe (igaz, ő nem is hulahoppozott, mint orosz társa). Egy prérifarkas Sylvester Stallone kutyáját ölte meg. Darcy, a bagoly is nagy troll volt, őt arra idomították, hogy hozza oda a jegygyűrűket az esküvőn, de ő inkább felszállt a gerendázatra aludni. Egy thaiföldi esküvőn pedig egy elefánt kapta be a menyasszony fejét. De a csúcs mégis az a cirkuszi medve volt, amelyik megevett egy bicikliző majmot (!) előadás közben.

Az árvíz állatai

2013 nyár elején soha nem látott méretű árvíz vonult le a Dunán, ami több állatot és embert sodort veszélybe. Véneken kiscicát mentettek csónakban, Szentendrén nénit, kutyát és macskákat egyszerre telepítettek ki. Budapesten, a Hajógyári-szigetre vezető K-híd környékén egy hajléktalanná vált macskát etettek egy ideig a katasztrófaturisták. Walesben is fölül a víznek árja, ott ilyen szörnyeket sodor partra a dagály.

És végül bónuszként mindenképp olvassa el cikkünket azokról az emberekről, akik imádnak állatnak öltözni, és furrynek hívják magukat!