Az USA-ban kártyás fizetésnél az a szokás, hogy a vevő írja a számlára belátása szerint a borravaló összegét, a vendégek pedig nem csak az összeget, hanem néha megjegyzést is írnak oda. Legutóbb egy pincérnőnek a rövid haja miatt nem adtak borravalót, és még homofób megjegyzést is tettek, de több olyan eset is volt, mikor a vendégek nemcsak nagy borravalót hagytak, hanem cuki kisregényt is csatoltak a számla mellé.

Tavaly május környékén írtunk arról, hogy egy amerikai étteremben egy vendég a 60 dolláros (kb. 13 500 Ft) fogyasztása mellé ezer dollár (225 000 Ft) borravalót csapott, miután a pincérnő valószínűleg mesélt neki a származásáról és élete történetéről. A férfi a számlára csak annyit írt: „Tessék, egy jegy Olaszországba. Jó utat!”

De nem csak ilyen kedves dolgokat írnak Amerikában a számlákra. A Huffington Post úgy tudja, nemrég egy pincérnőnek nem adtak borravalót, de a nő nem ezért háborodott fel, hanem azért, mert a számlán ezt a következő szöveggel indokolták meg: „Sajnálom, de nem adok borravalót, mert nem értek egyet az életstílusoddal, és azzal, ahogy éled az életed.” A pincérnő, Dayna Morales szerint ezzel a vendégek arra utaltak, hogy ő meleg, ugyanis mikor felvette a rendelést, a pár nőtagját állítólag sokkolta Morales rövid haja.

De nem Morales az egyedüli, aki nem kapott borravalót, és ezt a számlán valami fura szöveggel meg is indokolták. A Redditen januárban kezdett el terjedni egy számláról készített fotó, amin a következő volt olvasható: „Istennek 10%-ot adok. Te miért kapsz 18%-ot?” A Redditen mindenki arra tippelt, hogy a számlára a szöveget egy lelkész írta rá, mivel úgy írta alá: Pastor, ami magyarul azt jelenti, lelkész. A blokkon látható, hogy a végösszegben alapból benne van a 18% borravaló, és ha a vendég ezen felül még szeretne pénzt adni, azt is ráírhatja, de ezek szerint a lelkipásztor még azt a 18%-ot is sokallotta.

Na de térjünk vissza inkább a cukiságokra és a kedves üzenetekre, mert szerencsére abból úgy néz ki, hogy több van. Egy pár például az egyik Ruby Tuesday étterem üzletvezetőjének címzett egy kisregényt, amit a számla hátuljára írtak, és amiben az őket kiszolgáló pincérnőt dicsérték agyon az 50%-os borravalón felül. „Ashley igazán élvezetessé tette számunkra a vacsorát. Ő egy igazi kincse az ön éttermének. A feleségem és én sokat utazunk, és a Ruby Tuesday az egyik kedvenc helyünk. Ashley messze az egyik legjobb pincérnő, és öröm volt számunkra, hogy ő szolgált ki minket. De ön is örülhet, mert én is szívesen alkalmaznám őt, csak túl messze vannak az irodáim. Kérem mondja meg neki, hogy „köszönjük, Pat és Lisa.”

Hasonló mennyiségű szöveget írt az a férfi is, aki kifizette egy Pizza Hutban vacsorázó háromgyerekes anya számláját. „Semmit nem tudok rólad, de az elmúlt 30 percben abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy láthattam, hogy neveled a gyerekeid, és meg kell köszönnöm neked, hogy ilyen szeretetteljes módon viselkedsz velük. Figyeltem, ahogy próbálod őket megtanítani olyan fontos dolgokra, mint a tisztelet, a megfelelő viselkedés, önkontroll és kedvesség, miközben nagyon türelmes voltál velük. Valószínűleg soha többé nem találkozunk, de biztos vagyok benne, hogy neked és a gyerekeidnek csodálatos élete lesz. Csak így tovább, és ha esetleg nehéz lesz, akkor se felejtsd el, hogy mások talán erőt merítenek abból, hogy látják, ahogy neveled a családod. Isten áldjon!” Mint kiderült, a nő egyik gyerekének figyelemhiányos hiperaktivitás-zavara van, és mire az étterembe értek, az arra szedett gyógyszer már nem nagyon hatott a kissrácnál. A nő viszont mindent megtett azért, hogy a gyerekei rendesen viselkedjenek, és bocsánatot is kért a mellette ülő férfitól, aki végül kifizette a számláját.

És végül nézzen meg egy videót arról, ahogy három srác egy találomra kiválasztott pincérnőnek 200 dollár (Kb. 45 ezer Ft) borravalót ad, csak azért, hogy jót tegyenek valakivel. A nőről később kiderült, hogy már öt éve dolgozik az étteremben, és két gyereke is van, a borravaló miatt pedig természetesen baromira meghatódott és zavarba jött.