Egy 18 éves svéd lány 2012-ben feküdt kórházba súlyos étkezési zavarral, és az interneten dokumentálta útját a gyógyulás felé. A 15 hónapos folyamat elején még komor és fájdalmas fotókat posztolt az Instagramra, de a képmegosztó mára már pozitív dolgokkal van tele. Sajnos sok követője nem érti az üzenetet.

Egy évvel ezelőtt az anorexiában szenvedő Antonia Eriksson szíve és szervei kezdték feladni a szolgálatot, a csontjai törékenyek lettek, és a reflexei sem működtek jól. De ahelyett, hogy megadta volna magát a betegségének, a 18 éves lány 2012 szeptemberében befeküdt a kórházba, hogy visszaszerezze az életét – írta a Dailymail. Hogy lelkesítsen, és segítsen másokat, akik szintén étkezési zavarral küszködnek, a svéd tinilány az Instagramot használta, hogy dokumentálja nehéz útját a gyógyulás felé.

Most már minden pozitív

"Amikor elkezdtem az @eatmoveimprove-t, az elején igazából @fightinganorexia néven futott még, és az egy anonim account volt" – mondta Eriksson a sajónak. "Eltartott egy ideig, mire úgy döntöttem, hogy megosztom a személyazonosságomat." Mára a fényképmegosztó oldala csupa testpozitív üzenetekkel van tele: fotók Erikssonról munka közben, és egészséges ételekről, amelyeket saját maga készít.

Ugyanakkor a lány 15 hónapos gyógyulása gyakran fájdalmas volt. Amikor kórházba került, csak 38,1 kg volt, és attól rettegett, hogy nem éli túl az éjszakát. Az instagramos képek, amelyeket kirakott, zordak voltak. De a két hónap alatt, amit a kórházban töltött, felülkerekedett a démonain, kidolgozott egy egészséges étrendet, és visszakapta az életét.

Azt mondta, egészséges testsúlyát 2013 februárjában érte el, és az Instagram segített neki az anorexia elleni harcban. "Az Instagram segített a legtöbbet. Másokat is találtam, akik ugyanúgy éreztek, mint én, és ugyanúgy küzdöttek, mint én magammal. Sokat támogattuk egymást, és mikor lehangolt voltam, mindig tudtam az instagramos családomhoz fordulni segítségért és tanácsadásért. Úgy éreztem, hogy felelősséggel tartozom értük, mert sok volt a követőm, akik felnéztek rám, és akiket inspiráltam. Nagyon fontos lett számomra, hogy visszatérjek a jó útra, és hogy egészséges maradjak. Meg akartam mutatni az embereknek, hogy ez lehetséges, és megéri" – mondta.  

Eriksson szerint a névnélküli @fightinganorexiáról a beazonosítható @eatmoveimprove fiókra való áttérés fontos volt a gyógyulása szempontjából. "Ma már nem látom úgy, hogy az accountom az inspiráció a gyógyulásra, de ahhoz, hogy elkezdődjön a gyógyulás az egészség irányába, kell látnod a különbséget. Az anorexia része a történetemnek, és egy betegség, ami egyszer volt, de nem ez határozza meg a személyiségemet. Ma megosztom az életemet, hogy mit szeretek csinálni, és hogy ki vagyok. Az anorexia nem része ennek, de az volt, és még mindig szeretném támogatni és inspirálni az ezzel küzdő embereket" – tette hozzá.

Nem mindenki érti, miről is szól ez

Eriksson futtat egy fitneszblogot is, ahol válaszol a kérdésekre, magáról a gyógyulásáról, az egészségéről, és általában az evészavarról. De azt mondja, hogy nagyon óvatos, hogy mit oszt meg online. "Ha az emberek azt kérdezik, hogy mennyi a súlyom, vagy hogy hány kalóriát eszem egy nap, akkor nem akarok beszélni erről. Nem akarom megosztani velük a számokat, mert tudom, hogy ez visszavet, és nem akarom, hogy azzá legyek, amiről az accountom szól" –magyarázta az okokat.

"Én az átváltozásom utáni képeket tettem ki, és ez kicsit elvitt. De a követőim azt kérdezik, hogy hogy mennek az edzéseim, hát úgy döntöttem, hogy megosztom a nagyobb előrehaladást mutató képeket is, de nagyon óvatos vagyok, nem beszélek a testemről. A folyamatról, előrehaladásról beszélek. Nem arról, hogy hogy nézek ki, hanem arról, hogy mennyi energiám van, vagy hogy mit tudok felemelni az edzőteremben. Legszívesebben kioktatnám az embereket, amikor azt kérdezik, hogy hogyan kell lefogyni. Én lefogytam, és cserébe majdnem elvesztettem az életem. Ne kérdezd, hogy kell csinálni. Ez olyan, mintha azt kérdeznék tőlem, hogyan legyenek öngyilkosok. Próbálom tanítani az embereket, akik nem értik meg. Elmondom nekik, hogy amit csinálnak, és amit kérdeznek tőlem, az rossz: egy étkezési rendellenesség nem valami olyasmi, amire törekedni kell" – panaszolta a fitneszblogger.

Hozzászólna? Facebook oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!