Négy percig harcolt, de végül elrabolták, megölték, összeégették, és a testét egy kukában hagyták. Menachem Stark halála nagy hullámokat kavart New York-szerte, főleg miután egy bulvárlap azt pedzegette, sokan akarták a halálát. Stark valóban többmilliós dollárral hazardírozott, uzsorázása miatt nem feltétlen szerették, és ráadásul egy Szatmárból kiindult zsidó szekta híve volt. Ez is számíthat, rokonai antiszemita gyilkosságra is gyanakodnak. Az biztos, hogy gyilkosságban ennyi kérdőjel még nem volt.

Kegyetlen gyilkosság tartja félelemben a New York-i zsidó közösséget a New York Daily News szerint. A 39 éves Menachem Stark összeégett holttestére ugyanis a hétvégén találtak rá egy kukában, egy Long Island-i gázdepóban. "Még mindig sokkban vagyunk. Senki sem tud megbékélni ezzel. Beszéltem a bátyámmal azon a napon, amikor eltűnt... Jól nézett ki. Rendben volt" – mondta Yaakov Stark, Menachem testvére.

A meggyilkolt férfi a helyi zsidó közösség kulcsszemélyisége volt, a New York Post című bulvárlap ezért azt írta vasárnapi számában: "Ki nem akarta őt halva látni?" A család és a helyi, williamsburgi közösség persze mélyen elítélte a hatásvadász szalagcímet. Amúgy halovány magyar szál is van a történetben, ugyanis Starkok közössége az ortodox, haszid zsidóság egyik szektájának, a partiumi Szatmárnémetiből indult szatmárinak voltak a követői.

Négy percig védekezett

Azonban Starknak valószínűleg nem a szatmári irányzat szerzett sok ellenséget. A rendőrség állítja, minden egyes nyomon elindultak, nem hagynak ki semmit, ezért még nincs tippük, mi lehetett a brutális gyilkosság indítéka. Annyit tudni, hogy Stark keze és teste volt megégve, valamint bevérzéseket találtak a fején és a nyakán.

Egy üzlet biztonsági kamerája annyit rögzített, hogy egy havas New York-i utcán parkoltak 20 percig Stark elrablói. Stark már majdnem kinyitotta a szintén errefelé parkoló kocsiját, amikor megtámadták. Négy percen át hadakozott velük, mígnem alulmaradt. Végül egy sokkolóval tudták leteríteni. 

Elvek és elméletek

A rendőrség mindenesetre azt is vizsgálja, a nyolcgyerekes családapának lehetett-e valami afférja, ami ide vezetett. Az biztos, hogy Stark sikeres üzletember volt, tekintélyes vagyonra tett szert, ezért sok irigye volt. Moses Strulowitz, a férfi sógora szerint vagy maffialeszámolás, vagy rasszista gyilkosság történt. "A támadó nem a zsidó közösségből származott. Mi nem bántjuk egymást... Ez egy bérgyilkosság volt. Ez inkább a maffia tettének vagy akár antiszemita tettnek tűnik" – mondta. Egy másik sógor, Zalman Kaufman szerint egy egyszerű rablótámadás fajult idáig, mivel "egy profi srác nem dobja őt egy nyilvános szemetesbe". 

Érdekes szál, hogy a sikeres üzletember magas kamatra adott kölcsön. De volt egy simlisebb ügye is, amikor ingatlanos cége 2009-ben csődöt jelentett, és ellene és partnere ellen per is indult, mert tízmillió dolláros nagyságrendű kölcsönt nem fizettek vissza. Ismerősei szerint egyrészt ez a jelzálogválság miatt történt, nem sikkasztották el tehát a pénzt, másrészt nem ilyen módszerrel végeztek volna a férfivel, ha tényleg adósság áll a háttérben.

Rossz Stark, jó Stark

Azonban akik nem tartoztak az összezáró közösséghez, nem voltak olyan jó véleménnyel Starkról. A tulajdonában álló épületekre több ezer dolláros bírságokat szabtak ki, egyes albérlői szerint pedig gyanús alak volt, aki nem állt szóba női albérlőivel, csak mert nők. A News által megszólaltatott egyik albérlő viszont elégedett volt vele, ha gond volt a lakással, mindig megcsináltatta. Volt egy 2011-es ügye is, amikor állítólag megtapogatott egy nőt, őrizetbe is vették ezért, de később maga az áldozat vallotta, hogy nem történt semmi. Az ügyet ejtették is, Stark beperelte a várost, és nyert.

Mindenesetre az életét veszélyben érezte az utóbbi időszakban. Egy barátja szerint közölte nejével, hogy érzi, valaki figyeli őt. Strulowitz mindenesetre osztja azt a nézetet, hogy a divinitás rendet tesz majd: "ez az ördög munkája. Ha kiválasztottak erre a hitvány tettre, Isten meg fog téged büntetni előbb-utóbb".