Tíz éve mutatták be a Terminál című filmet, amiben Tom Hanks egy bürökráciai malőr miatt a reptéren kénytelen élni egy ideig. Franciaországban ez a történet valósággá vált, amikor kiderült egy hajléktalan férfiről, hogy 26 éve a Charles de Gaulle reptéren tengeti a mindennapjait.

Ismaël Nohu kilétét az utóbbi hetekben fedték fel, amikor lopás miatt már a sokadik alkalommal kellett bíróság elé állnia. A férfi ugyanis rendszeresen meglovasított ezt-azt a reptér belső parkolójából, legutóbb például egy iPodot, amiért börtönbe is zárhatják. Ügyvédje szerint azonban védence nem beszámítható, és kezelésre van szüksége, mivel évtizedek óta a föld alatt él. A szemetesből eszik, szókincse pedig az igenre, a nemre és a nem tudomra redukálódott.

A jogász azt is elmondta, hogy Nohu szívesen elfogadja, ha cigarettával kínálják, ezen kívül viszont csak magányosan téblából a reptéren és magában beszél, az értelmi szintje egy ötéves kisgyerekével egyezik meg.

A hajléktalan férfi kamaszként költözött Franciaországba szüleivel a Comore-szigetekről, azonban három évvel később nézeteltérése akadt velük, onnantól kezdve magára maradt. Egy ideig szolgált a hadseregben, megtanulta a gépészet alapjait, de a leszerelés után nem talált munkát, végül a reptéren kötött ki.

Összesen tizenegyszer tartoztatták le Európa második legforgalmasabb repterén, de egyszer sem került börtönbe. Csak nagyon ritkán ment fel a felszínre, általában a föld alatti csatornarendszerben és aknákban lakott, kivételt csak az ételszerzés jelentett. Ennek ellenére mégis sokan ismerték az ott dolgozók közül, de senki sem tudta, kicsoda ő, és mit csinál ott pontosan.

A 46 éves férfit novemberben akkor kapták el a rendőrök, amikor a földalatti parkolóban több autót ajtaját próbálta felfeszíteni. A védője szerint ennek ellenére nem szabad börtönbe zárni, hanem be kell utalni egy pszichiátriai klinikára, ahol segítenek neki visszailleszkedni a társadalomba.

Láttunk már ilyet

Többször hallottunk már huzamosabb ideig reptéren élő emberekről: az iráni Mehran Karimi Nasszerit kiutasították szülőföldjéről, ezért Londonba akart utazni. Azonban pont a Charles de Gaulle reptéren ellopták az iratait, Franciaországba és Nagy-Britanniába viszont nem kapott beutazási engedélyt, ezért 1988 augusztusától 2006 júliusáig itt kellett élnie. Akkorra súlyos egészségügyi problémák léptek fel nála, ezért kórházba kelett szállítani. Történetéről könyvet írt, amiből aztán Terminál címmel filmet forgattak, Tom Hanks főszereplésével. De ha más, repülőtéren élt emberek sorsa is érdekli, itt nézhet utánuk.