Hiába javasolt másféle kezelést a súlyos állapotban bevitt brit kislánynak a pályakezdő orvosnő, kollégája körberöhögte. Aztán amikor kiderült, a lányon segíthetett volna az intravénás orvosság, már késő volt. Az ügyben most zajlanak a meghallgatások.

Nevetségessé tették idősebb kollégái – mondta meghallgatásán Hilary Towse  a Daily Mail szerint. A pályakezdő orvosnő 2012-ben szeretett volna módosítani egy négy éves beteg, Freya Wells kezelésén. A gyereket  egy fertőzés miatt szállították a londoni Kingston kórházba, ahol pár órával később meghalt, de jó eséllyel ma is élne, ha a többi orvos fontolóra veszi Towse javaslatát.

Freya Wells már három napja hányt és hasmenése volt, mire kórházba vitték. Ekkor már nehezen lélegzett. Orvosa szájon át történő antibiotikumos kezelést javasolt, amit többek között Towse ellenzett, és intravénás megoldást javasolt.  A kezelőorvos, Rosita Ibrahim azonban sem ekkor, sem később nem hallgatott kolléganőjére, akinek hozzáértését csak az ápolónők ismerték el.  


View Larger Map

Towse másodszorra azt sürgette, hogy Wellst átszállítsák az intenzív osztályra. Ibrahim doktornő olyannyira nem vette komolyan, hogy ellenérvekkel sem fárasztotta magát. „Úgy vélte, hogy az, amit mondtam, nevetséges, úgy emlékszem, hogy kinevetett" – mondta Towse  a meghallgatáson könnyek között. A lány állapota aztán rosszabbra fordult, és már hiába nyomták az ereibe az antibiotikumot, nem tudták megmenteni.

Ibrahim elmondta a meghallgatáson, hogy ő csak a protokollt követte, magyarán ha a beteg tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket mutat, szájon át történő gyógyszerezés az eljárás. Ő maga is elismerte, nem volt helyes az eljárás, valóban intravénásan kellett volna beadni a szert. „Egyszerűen nem ismertem el, Freya mennyire nem volt jól" – meaculpázott az orvos, aki nem emlékszik arra, hogy azon az estén nevetett volna bármin is.

A tárgyalássorozat a fennmaradó bizonyítékok ismertetésével folytatódik.